Putin käsikis hoogsalt eksportida

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev sisseoste tegemas.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev sisseoste tegemas. Foto: Alexander Astafyev/RIA Novosti

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev andis oma riigi majandusele sellel nädalal suunise hakata eksporti kasvatama 10 protsenti aastas, et jõuda aastaks 2024 tasemele 250 miljardit dollarit, vahendas Kommersant.

Kuigi ekspordi suurendamiseks vajalikku nn algoritmi polnud Medvedevil välja pakkuda, võttis tema kureeritav nn projektibüroo arutuse alla nn ühtse ekspordiakna rajamise idee Venemaa Ekspordikeskuse baasil, samuti logistikakeskuste ja tööstustsoonide rajamise ning isegi ametkondlikud reformid.

Vaatamata säravatele plaanidele kirjeldas Kommersant Andrei Slepnevi juhitava projektibüroo viimast istungit tavapärasena. Ametnikud ja ettevõtjad koguneisid, et arutleda tooraine väljaveost erineva eksporditegevuse võimaluste üle. Samuti võeti jutuks president Vladimir Putini parlamendile saadetud ülesanne suurendada eksporti 2024. aastaks 250 miljardi dollarini aastas.

Medvedevil oli kogunenutele pakkuda julgustavat teavet. Ta mainis, et esimest korda pärast 2013. aastat tõusis nn mitteenergeetiline eksport mullu rohkem kui viiendiku võrra tasemele 133,7 miljardit dollarit.

Siin tasub meenutada, et 2014. aastal alustas Venemaa Ukraina-vastast agressiooni ja langes pärast Krimmi okupeerimist lääneriikide sanktsioonide alla. Kui lääneriikide sanktsioonid olid suunatud üpris kitsa poliitilise seltskonna vastu, siis Putini algatatud vastusanktsioonid tõid kaasa Venemaa majanduse kidumise.

Medvedev kutsus nüüd osalejaid saavutatud ekspordiedu mitte üksnes hoidma, vaid globaalsetel turgudel agressiivselt edasi arendama.

Valitsusjuhi optimismi süvendas asjolu, et aasta esimeste kuude eksport kasvas kolmandiku võrra kiiremini kui mullu. Selleks, et saavutada Putini seatud ülesannet, tuleb Medvedevi sõnul eksporti kasvatada igal aastal kümne protsendi võrra. «Maailma eksport kasvab WTO hinnagul 2,5 protsenti aastas. Tuleb liikuda neli korda kiiremini,» nõudis Medvedev.

Peaminister rõhutas ka ekspordipoliitika ümber kujundamise vajadust, arendades senisest intensiivsemalt tootmist ja logistika infrastruktuuri, samuti ekspordiprotseduuride lihtsustamist.

Põllumajandusminister Aleksandr Tkatšev lubas põllumajandustoodete eksporti etteantud tähtajaks rohkem kui kahekordistada. Välisriikidesse kavatsetakse lisaks Venemaale traditsiooniliseks kujunenud teraviljale hakata müüma ka toiduõli ja kala, kuid ka kondiitritooteid, suhkrut, liha- ja piimatooteid. Kuid loomulikult saab Venemaa põllusaaduste eksport toimuda ainuüksi riikliku toetuse abil. Tkatšev teatas, et kui tema haldusalale antakse sadu miljardeid rublasid, paneb ta põllumajanduse õitsema nii Kaug-Idas, keskrajoonides kui ka läänepiiril. Samuti rõhutas minister teravdatud vajadust Venemaa turu kaitsmiseks pahatahtlike tootjate eest, milleks tuleb luua täiesti uus kontrollametkond, mis hoiaks toodangul silma peal alates põllust kuni müügiputkani. Ta nimetas süsteemi, mille kohaselt tarbijakaitse kontrollib kaubandust ja põllumajandusjärelevalve kontrollib tootmist, ebaefektiivseks.

Kaubandusminister Denis Manturov nimetas kõige ekspordipotentsiaalsemaks tööstusharuks masinatööstust, kõrgetasemelist keemiatööstust, kuid samuti metallurgiat ja metsatööstust. Kuid ka siin peab riik suuri summasid panema, et rajada vajalikke logistikakeskusi. Kust ja kuidas neid miljardeid leitakse, ministrid seni veel ei teadnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles