Patarei ühte tiiba tuleb kommunismikuritegude muuseum ja uurimiskeskus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patarei vangla.
Patarei vangla. Foto: Eero Vabamägi

Valitsus otsustas sellenädalasel kabinetinõupidamisel lisaks Patarei merekindluse müümisele luua kompleksi ühte tiiba ka kuni 5000 ruutmeetri suurune kommunismikuritegude muuseum ja uurimiskeskus.

«Keskus ei saa olema järjekordne Eesti okupatsioonide muuseum, vaid kajastab kommunismi ja kommunistlike režiimide kuritegusid kogu maailmas,» ütles pressiteate vahendusel justiitsminister Urmas Reinsalu ja lisas, et keskusesse koondatakse nii uurimiskeskus, muuseum kui ka rahvusvahelise teavitustöö osakond.

«Patarei vangla müüride vahele loodav rahvusvaheline kommunismikuritegude muuseum ei räägi mitte ainult meie lugu, vaid saab olema hoiatavaks ja harivaks mäluhoidjaks tulevastele põlvedele, et nad teadvustaksid vabaduse haprust ja oskaksid seda hinnata,» selgitas Reinsalu keskuse loomise olulisust.

Reinsalu sõnul hakkab keskus kandma endas olulist sõnumit, et kommunismikuritegude kurjusel pole võimalik Eesti ühiskonnas korduda.

Patarei kompleksi loodava kommunismikuritegude muusemi lahendus leiti rahvusvahelise ideekonkursi raames, mille võitis Jaapani arhitekt Shuhei Endo tööga „Punane erosioon“. Keskuse tööd hakkab korraldama mäluinstituut. Kompleksi üürimise kindlad lepingutingimused lepitakse aga kokku koostöös justiitsministeeriumi, rahandusministeeriumi ning Riigi Kinnisvara AS-iga (RKAS).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles