Rootsi Akadeemiaga seotud ahistaja üks ohver oli kroonprintsess Victoria (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kroonprintsess Victoria.
Rootsi kroonprintsess Victoria. Foto: Pontus Lundahl / TT NYHETSBYRÅN / Scanpix

Ligi paarkümmend naist süüdistavad Rootsi Akadeemiaga lähedalt seotud kultuuritegelast Jean-Claude Arnault'd seksuaalses ahistamises või vägistamises ning nüüd on mitu eri allikat kinnitanud, et nägid, kuidas mees tülitas ühel akadeemia vastuvõtul Stockholmis ka Rootsi kroonprintsessi Victoriat.

Esmalt kirjutas kolme tunnistaja väidetele tuginedes juhtumist ajaleht Svenska Dagbladet. Nende kinnitusel asetas kultuuritegelane enam kui kümne aasta tagusel kogunemisel Rootsi Akadeemiale kuuluvas Bergsgårdeni villas Stockholmis käe kroonprintsessi istmikule.

Väiteid kinnitas Rootsi avalik-õiguslikule telekanalile SVT ka kirjandusprofessor Ebba Witt-Brattström, kes oli sel ajal abielus akadeemia liikme ja tollase juhi Horace Engdahliga. Tema kirjeldusel nägid juhtumit pealt paljud inimesed, nende seas kuningas Carl XVI Gustaf ja Engdahl.

«See oli väga ebameeldiv, aga kroonprintsessi adjutant sekkus ja tõukas tema käe ära,» meenutas Witt-Brattström.

Väidetavalt oli 2006. aastal toimunud vastuvõtu eel andnud kuningakoda Enghdalile ülesande tagada, et kroonprintsess Victoria ei jääks Arnault'ga omapäi. Seda kinnitasid Svenska Dagbaldetile kaks üksteisest sõltumatut allikat.

Rootsi kuningakoja kommunikatsioonijuht Margareta Thorgren on keeldunud meedias avaldatud väiteid kommenteerimast.

«Ajakirjanduses avalikustatud informatsioon selle kultuuritegelase kohta on hirmutav. Kuningapere on näidanud oma selgelt tuge MeToo liikumisele. Seda konkreetset Svenska Dagbladetis avalikustatud informatsiooni ma ei kommenteeri,» lausus Thorgren SVT-le.

Ei Arnault ega Enghdal olnud kommentaarideks kättesaadavad.

Skandaali tõttu on Rootsi Akadeemiast lahkunud juba seitse liiget.

Jean-Claude Arnault on nüüdseks endise Akadeemia liikme Katarina Frostensoni abikaasa. 18 naise väitel on Arnault neid seksuaalselt rünnanud või vägistanud.

Arnault'd kahtlustatakse ka seitsme kirjandusnobelisti nime lekitamises ning tema juhitavat kultuurikeskust Forum kahtlastes rahaasjades, mis puudutavad ka akadeemiat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles