Rohingja põgenikud arutavad ÜRO delegatsiooniga Myanmari naasmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohingja poiss kandmas vett Kutupalongi põgenikelaagris Cox's Bazaris Bangladeshis.
Rohingja poiss kandmas vett Kutupalongi põgenikelaagris Cox's Bazaris Bangladeshis. Foto: Mohammad Ponir Hossain / REUTERS / Scanpix

Tuhanded Myanmarist põgenenud islamiusku rohingjad kogunesid täna Bangladeshi laagrisse, et kohtuda ÜRO Julgeolekunõukogu delegatsiooniga, kes on nende olukorraga tutvumas.

Bangladeshis on 700 000 rohingja põgenikku, kes soovivad ÜRO kaitset kodumaale pöördumiseks.

Töörühm kohtub põgenikega ning vestleb vägistamis- ja piinamisohvritega. Delegatsioon külastab ka Myanmari.

Bangladeshi rannikul Cox's Bazaris põgenikelaagritega tutvuv delegatsioon koosneb Julgeolekunõukogu viie alalise liikme – USA, Hiina, Venemaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia – ning kümne ajutise liikmesriigi esindajaist.

ÜRO on kutsunud Myanmari lubama Bangladeshi põgenenud rohingjadel turvaliselt kodumaale naasta ning lõpetama riigis aastakümneid kestnud diskrimineerimist moslemivähemuse vastu.

Eelmise aasta augustist alates on Myanmari Arakaini osariigist üle piiri Bangladeshi põgenenud ligikaudu 700 000 rohingjat. Sõjaväe karistusoperatsioonides on külad maha põletatud, elanikke jõhkralt tapetud, vägistatud ja piinatud.

Sõjavägi ei ole süüd omaks võtnud, vaid õigustab tegusid vajadusega vastata rohingja mässuliste rünnakutele 25. augustil, milles sai surma kümmekond piirivalvurit.

ÜRO hinnangul pole Arakani osariigis loodud tingimusi rohingjade naasmiseks. Myanmar ja Bangladesh allkirjastasid novembris põgenike naasmise kokkuleppe, kuid protsess ei ole alanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles