Video: Peruust avastati maailma suurim laste ohvrihaud (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jumalatele ohverdatud laste skeletid enam kui poole tuhande aasta taguses massihauas Las Llamase matmispaigas Trujillo lähistel Peruus.
Jumalatele ohverdatud laste skeletid enam kui poole tuhande aasta taguses massihauas Las Llamase matmispaigas Trujillo lähistel Peruus. Foto: Gabriel Prieto / AP / Scanpix

Arheoloogid leidsid Põhja-Peruust teadaolevalt maailma suurima laste massihaua, millesse Chimú kultuuri esindajad matsid rannikut räsinud üleujutuste ajal 550 aastat tagasi ohvriannina 140 last.

Las Llamase matmispaigast leitud 140 skeletti kuuluvad 5–14-aastastele lastele, kes ohverdati rituaalse tseremoonia käigus 15. sajandil, teatasid arheoloogid.

Trujillo linna lähistel asuvasse hauda oli maetud ka 200 noort laamat, kes ilmselt olid ohverdatud lastega samal päeval.

Matmispaiga lasi ehitada tõenäoliselt Chimú riik ning ilmselt oli ohvrianni eesmärgiks tõrjuda üleujutusi, mida põhjustas Peruu rannikul El Niño.

«Nad pakkusid arvatavasti jumalatele kõige tähtsamat, mis neil kui ühiskonnal anda oli, ja kõige olulisemaks olid lapsed, sest nad esindavad tulevikku,» selgitas Trujillos tegutseva Peruu riikliku ülikooli arheoloogiaprofessor Gabriel Prieto, kes juhtis väljakaevamisi koos USA Tulane'i ülikooli antropoloogiaprofessori John Veranoga.

«Laamad olid samuti väga tähtsad, sest neil inimestel polnud teisi kandeloomi. Nad olid majanduse oluline osa,» lisas Prieto.

Lapsed olid maetud näoga mere suunas, samas kui laamade pead olid pööratud Andide mäestiku poole.

Väljakaevamised matmispaigas algasid 2011. aastal ning leidudest kõnelev artikkel avaldati sel nädalal National Geographicus, kes aitas teadustööd rahastada.

Prieto sõnul leidsid teadlased ka jalajälgi, mis olid suutnud panna vastu vihmale ja erosioonil. Väikesed jalajäljed viitavad sellele, et lapsed saadeti ohvripaigale jalgsimarsiga Las Llamasest umbes 1,5 kilomeetri kaugusel asunud iidsest Chan Chani linnast.

Jumalatele ohverdatud lapse skelett massihauas Las Llamase matmispaigas Trujillo lähistel Peruus. Lapse nägu oli kinaveri pigmendiga värvitud punaseks, rinnak on arheoloogide hinnangul lahti lõigatud südame eemaldamiseks.
Jumalatele ohverdatud lapse skelett massihauas Las Llamase matmispaigas Trujillo lähistel Peruus. Lapse nägu oli kinaveri pigmendiga värvitud punaseks, rinnak on arheoloogide hinnangul lahti lõigatud südame eemaldamiseks. Foto: Gabriel Prieto / AP / Scanpix

Verano sõnul oli laste skelettide rinnaluudel näha kahjustusi, mis olid ilmselt tehtud tseremoniaalse noaga. Paigast kistud roided viitavad sellele, et ohverduse käigus võidi eemaldada laste südamed.

Inimohvrite toomine oli kombeks mitmel Ameerika kultuuril, sealhulgas maiadel, asteekidel ja inkadel, kellest viimased vallutasid Chimú riigi 15. sajandi lõpul, kuid laste massilist ohverdamist on täheldatud harva.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles