Rainer Küngas: kuidas jalgpallureid ja teadlasi Eestisse meelitada? (2)

Rainer Küngas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cristiano Ronaldo väravat tähistamas
Cristiano Ronaldo väravat tähistamas Foto: OSCAR DEL POZO/AFP

Tööjõuturg on üks Eesti majandusarengu kitsaskohtadest, kuna töökäsi jääb aina vähemaks. Kvalifitseeritud spetsialistide Eestisse meelitamisel võiks eeskuju võtta Taanist, leiab Eesti Noorte Teaduste Akadeemia liige Rainer Küngas.

  • Töökäte arvu suurendamiseks on raporti järgi kaks võimalust. Esimeseks võimaluseks on olemasolevate inimeste parem rakendamine, näiteks alaealiste, vanemapuhkusel olijate, pensionieas ja puuetega inimeste töötamise soosimise teel, aga ka pensioniea tõus ja töönädala pikendamine. Teine võimalus on välismaal töötavate eestlaste ja välisüliõpilaste Eesti tööjõuturule meelitamine, aga ka sisserände piirarvude suurendamine. 
  • 1992. aastal võttis Taani parlament vastu seaduse, millega kehtestati riiki saabuvatele «võtmetähtsusega töötajatele» kolmeaastane tulumaksusoodustus. Soodustus oli märkimisväärne: kui enne seaduse vastuvõtmist kehtis sellistele töötajatele Taanis tavapärane astmeline maksusüsteem, mille kõrgeim määr oli 68%, siis pärast reformi alanes maksumäär 30 protsendile.
  • Taani eeskujul võiks ka Eesti sisse viia maksusoodustuse «võtmetähtsusega töötajate» riiki meelitamiseks. Madalam tulumaksumäär on siin vaid üks võimalikest lahendustest, alternatiivina võiks sobida ka soodustus makstavalt sotsiaalmaksult või vabastus pensioni teise samba sissemaksetest.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles