Kalev Stoicescu: tuumadesarmeerimisest kahel rindel (1)

Kalev Stoicescu
, rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse teadur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong- un ja Moon Jae-in
Kim Jong- un ja Moon Jae-in Foto: / AP

Kui suhetes Põhja-Koreaga on jää teatud mõttes liikuma hakanud, siis palju keerulisem on läänel  kokkuleppele jõuda Iraaniga, kirjutab Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu.

  • On tekkinud kahtlus, et Kimi tuumadesarmeerimise avalduse taga on tuumakatsetuste rajatise häving sellises ulatuses, mis ei võimalda selle peatset ega lihtsat taastamist.
  • 2015. aastal USA Kongressi poolt vastu võetud seadus nõuab kokkulepe regulaarset üle vaatamist ning Iraani sanktsioonidest vabastamise pikendamise otsustamist. 12. mail seisab ees järjekordne tähtaeg ning Trump tundub kalduma sisuliselt kokkuleppest lahti ütlemise poole.
  • Uus kokkulepe ei sünni ning Teherani poliitilist ja sõjalist rolli Lähis-Idas tervikuna ei ole võimalik piirata üksnes ähvardades olemasoleva tuumadiili tühistamisega, karmide sanktsioonide kehtestamisega või isegi sõjaliste löökide andmisega, mis ei pruugi olla kuigi veenvad.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles