NASA katkestas maailma ainsa kuukulguri projekti (1)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RP prototüüp Johnsoni kosmosekeskuses
RP prototüüp Johnsoni kosmosekeskuses Foto: NASA

Rahvusvaheline kuuteadlaste kogukonna meel on must sest NASA lõpetas maailma ainsa töös oleva kuukulguri projekti. Ressursi-kaevuri (Resource Prospector ehk RP) nimeline robot pidi uurima hakkama Kuu polaarregioone ning sealt otsima elu aluskemikaale nagu hapnik, vesinik ja ka vesi.

NASA kohaselt on RP jaoks loodud tööriistu ning tehnikaid plaanis kasutada tulevastes Kuu avastamise projektides. NASA’l on president Donald Trumpi ajal saanud uueks eesmärgiks Kuu avastamine valmistumaks tulevastele Marsi missioonidele, mis teeb otsuse üllatavaks.

RP näol oli tegemist ainsa liikuva kuu-uurijaga mis maailmas töös oli. Tänasel hetkel on pooleli mitmed projektid, mille eesmärgiks on saata Kuule paikseid roboteid.

RP pidi olema ka esimene põhjalikum kaevur mõnel taevakehal. RP pidi kaevuma võrdlemisi sügavale Kuu pooluse alla ning analüüsima meie kaaslase koostist.

NASA värske direktor Jim Bridenstine kirjutas laupäevases säutsus, et NASA on pühendunud Kuu avastamisele ning RP jaoks ehitatud lähevad käiku muudel projektide raames. Lisaks kuulutas Bridenstine, et uus tegevussuund toob: «... Rohkem maandureid. Rohkem teadust. Rohkem avastamist. Rohkem kaevureid. Rohkem kommertspartnereid. Ad Astra

NASA kodulehel avaldatud RP projekti kirjelduse uuenduses seisab, et NASA kavatseb üha keerukamaid kuu avastamise projekte. Kuidas RP missiooni katkestamine sellesse tegevussuunda mahub, peab veel selguma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles