PILDID ja VIDEO Islamiriigi toetamise pärast kohtu alla antud venelannad: me ei teadnud, et oleme Iraagis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelannad koos lastega Bagdadi kohtus
Venelannad koos lastega Bagdadi kohtus Foto: AMMAR KARIM / AFP/Scanix

Iraagi Bagdadi kriminaalkohus määras eluaegse vangistuse 19 Venemaalt pärit olevale naisele, keda süüdistati äärmusrühmituse Islamiriik toetamises ja selle liikmeks olemises.

Naised sõnasid Bagdadis asuva Venemaa saatkonna diplomaatide ja tõlgi vahendusel kohtus, et nende andmetel olid nad Türgis, mitte Iraagis, teatab AFP.

Venelannad Bagdadi kohtus
Venelannad Bagdadi kohtus Foto: AMMAR KARIM / AFP

«Me tõesti ei teadnud, et jõudsime Iraaki. Läksime koos oma meeste ja lastega Türki ning alles siis, kui meid terrorismi toetamises süüdistama hakati, saime teada, et oleme Iraagis,» lausus üks kohtu alla antud naine.

Venelannad Bagdadi kohtus
Venelannad Bagdadi kohtus Foto: AMMAR KARIM / AFP/Scanpix

Lisaks 18 venelannale sai veel kuus Aserbaidžaanist ja neli Tadžikistanist pärit naist eluaegse vanglakaristuse.

Bagdadis kohtu alla antud venelanna rääkimas Vene saatkonna diplomaadiga
Bagdadis kohtu alla antud venelanna rääkimas Vene saatkonna diplomaadiga Foto: AMMAR KARIM / AFP/Scanpix
Venelannad koos lastega Bagdadi kohtus
Venelannad koos lastega Bagdadi kohtus Foto: AMMAR KARIM / AFP/Scanix

Islamiriik vallutas 2014. aastal suure osa Iraagist, kuid 2017. aasta lõpul teatas Iraagi armee, et äärmusrühmituse käes olnud alad on taas osa Iraagist ja Islamiriigi võim on seal kukutatud.

Pärast seda arreteeriti üle 500 naise ja 600 last, keda peetakse Islamiriigi liikmeks või selle rühmituse võitlejate pereliikmeteks.

Vene rahvusvahelise õiguse ekspertide hinnangul on Iraagi vanglates umbes 20 000 isikut, keda kahtlustatakse seotuses Islamiriigiga. Iraagi kohtud on määranud surmanuhtluse rohkem kui 300 inimesele, keda süüdistati Islamiriigi liikmeks olemises. Nende seas on kümneid välismaalasi.

Iraagis kehtivad terrorismivastased seadused võimaldavad kohtu alla anda inimesi, keda kahtlustatakse džihadistide aitamises, kuigi neid ei süüdistata Islamiriigi liikmeks olemises ega terroriaktide toimepanekus.

29. aprillil kohtu ees olnud välismaist päritolu naistel on õigus kohtuotsus kaevata edasi kõrgema astme kohtusse.

Venemaa diplomaadid rääkimas Bagdadis kohtu alla antud venelannadega
Venemaa diplomaadid rääkimas Bagdadis kohtu alla antud venelannadega Foto: AMMAR KARIM / AFP/Scanpix
Džihadismist süüdistatav naine Bagdadi kohtus
Džihadismist süüdistatav naine Bagdadi kohtus Foto: AMMAR KARIM / AFP

Vene meedia teatel tuuakse nende naiste alaealised lapsed Venemaale ning selle eest vastutavad Tšetšeeni vabariigi ametnikud.

Venelannad Bagdadi kohtus
Venelannad Bagdadi kohtus Foto: AMMAR KARIM / AFP/Scanpix

«Esmalt tuuakse ära need lapsed, kes on sündinud Venemaal ja läinud koos vanema või vanematega Iraaki. Siis aga need lapsed, kes on sündinud Iraagis. Kui ema on Venemaa kodanik, siis on ta laps ka automaatselt Vene kodanik. Anname neile lastele uued Venemaa kodakondsust tõendavad dokumendid,» teatas Tšetšeenia inimõigusvolinik Heda Saratova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles