Akvaariumikorall oleks peaaegu Texase perekonna tapnud (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palythoa perekonda kuuluv korall.
Palythoa perekonda kuuluv korall. Foto: twitter.com

Texase pereema manitseb kalaomanikke ettevaatusele pärast seda kui nende akvaariumis elutsenud korall perekonnale tõsise mürgituse tekitas.

Palythoa perekonda kuuluvat koralli on võimalik osata tavalisest lemmikloomapoest, mis tegeleb ka akvaariumikalade müümisega. Kuid hoolimata väikesest ja kenast välimusest võib nende mürk olla sumav.

Texases elav Chasity Ahman märkas akvaariumi puhastades, et väikesed koraalimoodustised olid hakanud akvaariumikivide peal vohama.

Paraku kattis kenasid koralle vetikakiht, mille vastu Ahman otsustas tõsta hambaharja ja need maha hõõruda.

«Tunni jooksul oli meil kõigil natuke veider olla,» meenutas pereema. Hõõrumise käigus oli korall paisanud õhku mürgist kemikaali ja paari tunniga ilmnesid pereliikmetel erinevad sümptomid nagu kipitav nina, köha ja kõrge palavik.

«Ma arvasin, et olime jäänud grippi,» lausus Ahman.

Paraku osutusid sümptomid palju hullemateks, kui gripiga kaasnevad nähud. «Me ei suutnud voodist tõusta, ma ei saanud uksele minna,» märkis naine.

Haiglas olid arstid sümptomitest hämmingus. «Keegi ei olnud sellest varem kuulnud, seega ei osanud nad kusagilt peale hakata,» meenutab naine.

Paljud akvaariumiomanikud ostavad palythoa perekonda kuuluvaid koralle nende kauni välimuse tõttu, kuid ei aimagi, et tegelikult võivad nad vale käsitlemisega osutuda väga ohtlikeks elukateks.

«Kui see (mürk) õhku satub, on tavaliselt põhjuseks kraapimine. Ma olen kuulnud ka, et keegi on üritanud polüüpe puhastamise eesmärgil keeta,» selgitas loomapoe juhataja Hunter Leber, lisades, et palythoa vallandab närvimürki, mis mõjub kesknärvisüsteemile.

«Ma soovitaks enamasti nad rahule jätta,» märkis Leber.

Ka Ahman kinnitab, et pärast kaht haiglas veedetud päeva ei kavatse ta korallidega enam mingit tegemist teha ja laseb neil rahulikult akvaariumis olla.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles