Lõuna-Korea taotles ÜRO kinnitust tuumapolügooni sulgemisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõdurid võtavad lahti propaganda edastamiseks kasutatud valjuhääldite komplekti.
Lõuna-Korea sõdurid võtavad lahti propaganda edastamiseks kasutatud valjuhääldite komplekti. Foto: KIM HONG-JI / AFP

Lõuna-Korea president Moon Jae-in taotles maailmaorganisatsioonilt kinnitust Põhja-Korea poolt kavandatavale tuumapolügooni sulgemisele, teatas teisipäeval ÜRO eestkõneleja Stephane Dujarric.

Dujarrici sõnul esitas Moon vastavasisulise palve telefonikõnes ÜRO peasekretärile Antonio Guterresile. Peale selle palus president ÜRO abi riikide vahel asuva demilitariseeritud tsooni "rahutsooniks muutmisel".

Lõuna-Korea teavitas varem päeval, et alustas valjuhääldite eemaldamist Põhja-Korea piirilt. Lõuna- Korea kaitseministeerium teatas valjuhääldite lahtivõtmisest ja piiri äärest minema toimetamisest. Soul on märganud ka sarnaseid samme Põhja-Korea poolel. Naaberriikide liidrid leppisid eelmisel nädalal peetud tippkohtumisel samme suhete parandamise suunas, mis hõlmavad ka propaganda valjuhäälditest mängimise ja muude vaenulike tegevuste lõpetamist piiri lähistel.

Guterres vastas, et ÜRO on valmis võimalike toetusvõimaluste üle arutama. ÜRO alane Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA)  on valmis tuumakatserajatise sulgemist jälgima.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ütles reedel kohtumisel Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga, et sulgeb tuumakatserajatise juba maikuus, teatas pühapäeval presidendi ametkonna eestkõneleja Yoon Young-chan.

Põhja-Korea liider olevat Yooni sõnul ühtlasi lubanud, et kutsub katsepolügooni sulgemist vaatama rahvusvahelised asjatundjad, kelle seas ka USA esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles