Peaminister: Ukrainal tuleb maksta nelja aastaga 27 miljardit võlgu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Volodõmõr Groisman.
Ukraina peaminister Volodõmõr Groisman. Foto: Ieva Leiniša / LETA

Ukraina peaminister Volodõmõr Groisman ütles, et järgmise nelja aasta jooksul on riigil vaja ära maksta 27 miljardit dollarit võlgu.

«See on silmnähtav tõsiasi. Selleks, et teenindada võlgu, vajame suuremat majanduskasvu, vajame investeeringuid, et eelarvesse rohkem laekuks. Teiselt poolt peame riigivõlga selgelt juhtima, seda teenindama, täitma oma kohustusi ja siin vajame välisabi, sest järgmise nelja aasta jooksul peame kustutama 27 miljardi eest võlgu. See on tohutu raha,» vastas Groisman Interfaxi küsimusele, kas 2019.-2020. aasta võlamäe tipu ületamiseks vajab riik välisabi.

Ta meenutas, et aastatel 2007-2014 võttis Ukraina 47 miljardit dollarit võlgu, mida peab praegu teenindama.

«Arseni Jatsenjukil (peaminister 2014-16) õnnestus 2015. aastal võlad restruktureerida. Kuid koormus on endiselt suur,» lisas peaminister.

Groismani arvates on sellised välisvõlad tohutu koormus riigi majandusele ja pärsivad majanduskasvu.

«Kas me saame ilma välise abita, iseseisvalt sellise välisvõla teenindamisega hakkama? Esialgu veel mitte. Hakkab majandus paremini kasvama, saame rohkem võimalusi. Kuid me vajame endiselt välistoetust,» rõhutas peaminister.

Lisaks märkis ta, et pärast Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) järjekordset ülekannet on laenuprotsent Ukraina jaoks märkimisväärselt alanenud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles