Kristi Raik: Euroopa suveräänsus Prantsusmaa juhtimisel (4)

Kristi Raik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron ja Donald Trump
Emmanuel Macron ja Donald Trump Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Prantsusmaa president Emmanuel Macron on liider, keda Euroopa praegu vajab, kirjutab Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Kristi Raik.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron on tõusnud Euroopa kõige silmapaistvamaks juhiks. Nii möödunud nädalal Washingtonis kui ka ülemöödunud nädalal europarlamendis esines ta Euroopa ja kogu liberaalse maailma eestkostjana. Macron paistab silma oma Euroopa-meelsusega, kuid ei maksa unustada, et eelkõige on ta siiski Prantsusmaa president. Ta on rääkinud palju Euroopa suveräänsuse tugevdamisest, kuid ilmselt ei soovi ta kahandada rahvuslikku suveräänsust.

13. aprillil Ühendriikide, Suurbritannia ja Prantsusmaa toime pandud õhurünnak Süüria Assadi režiimi vastu ei näidanud Prantsusmaad mitte niivõrd Euroopa Liidu juhtriigina, vaid eelkõige traditsioonilise Euroopa suurriigina. Prantsusmaa mõjukus toetub tema alalisele liikmesusele ÜRO julgeolekunõukogus, tugevale diplomaatiale ja arvestatavale sõjalisele võimekusele. Prantslased on harjunud rõhutama oma strateegilist autonoomiat, püüdes tegutseda rahvusvahelises poliitikas võimalikult sõltumatult.                                                                                             

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles