Väino Linde: Jõustub isikuandmete kaitse uus kord

Väino Linde
, jurist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimestel paraneb võimalus kontrollida, kuidas ja kes töötleb ta isikuandmeid.
Inimestel paraneb võimalus kontrollida, kuidas ja kes töötleb ta isikuandmeid. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Viimasel ajal on päris palju juttu olnud sellest, et mai lõpus jõustub meil otse­kohalduv Euroopa­ Parlamendi isikuandmete kaitse määrus. Nimetatud seadusakti eesmärk on igati üllas: aidata inimestel nutitelefonide ja sotsiaalmeedia ajastul saavutada senisest parem kontroll selle üle, kes ja mis eesmärgil nende andmeid kasutab.

Vähem on teada, et samal ajal kaotab kehtivuse Eesti isikuandmete kaitse seadus. Kuigi meie oma seadusele ei ole midagi ette heita, on otsustatud, et isikuandmete töötlemise kontroll olgu kõigis Euroopa Liidu riikides samal alusel ja kasutatavad terminid ühesugused.

Näiteks kaob edaspidi mõiste “delikaatsed isikuandmed” ja asemele tuleb meile märksa lohisevam­, kuid mujal riikides mõistetavam “eri liiki isikuandmed”. Hoolimata üleeuroopalise määruse otsekohalduvusest on liikmesriikidele jäetud teatud kaalutlusõigus täpsustada isikuandmete töötlemisega seotud küsimusi. Sellest ei ole kahjuks meil peaaegu üldse juttu tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles