HKScan langes osalt Rakvere streigi pärast Baltikumis kahjumisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HKScani koosseisu kuuluv Tallegg näitas Rakvere lihatööstuse streigi ajal üles solidaarsust streikijate suhtes.
HKScani koosseisu kuuluv Tallegg näitas Rakvere lihatööstuse streigi ajal üles solidaarsust streikijate suhtes. Foto: Mihkel Maripuu

Soome lihatööstuskontserni HKScan Baltikumi üksuses käive esimeses kvartalis langes aastaga 0,3 protsenti 36,8 miljonile eurole, samas asendus aasta varasem 400 000-eurone tegevuskasum (EBIT) osaliselt Rakvere lihakombinaadis toimunud streigi tõttu 1 miljoni euro suuruse kahjumiga.

Käive oli hoolimata Rakvere lihakombinaadi streigist ja madalamast lihatootmise mahust peaaegu samas suurusse kui eelmise aasta esimeses kvartalis. Samas kvartali lõpus jätkus tugev siseriiklik jaemüügi kasv ja uudistoodete osakaal, teatas HKScan börsile.

Võrreldav kvartalikasum muutus kahjumiks esimeses kvartalis streigi tõttu, mis vähendas produktiivsust, märkis HKScan. Samuti tõstsid kulusid sammud, mida ettevõtte astus, klientidele tarnekindluse tagamiseks. Samas tarnevõimekus säilis heal tasemel ja varude tase oli tasakaalus.

Rakvere Lihakombinaadi tapamaja streikijad otsustasid enam kui kaks kuud kestnud streigi 16, aprillil, ehk peale esimese kvartali lõppu, lõpetada ja tööle naasta. Samuti vähendas kasumit bioloogiliste varude õiglase väärtuses allahindamine 100 000 euro ulatuses, võrreldes möödunud aasta üleshindamisega 200 000 euro ulatuses.

Tervikuna langes HKScani käive esimeses kvartalis aastaga 2,3 protsenti 411 miljonile eurole ja kahjum süvenes 173,5 protsenti 18,6 miljoni euroni.

HKScan on Soome peakontoriga Põhjamaade lihatootja, mis toodab ja turustab sea-, veise, linnu- ja lambaliha, töödeldud liha ning valmistoite. Möödunud aastal teenis kontsern 1,8 miljardi euro suuruse käibe juures 18 miljonit eurot kahjumit. Eestis kuulub HKScani kontserni alla Rakvere Lihakombinaat ja Tallegg.

HKScan Estonias on kokku ligi 1130 töötajat. Neist 785 töötab Rakvere lihatööstuses ja 240 inimest Tabasalu lihatööstuses. Ülejäänud töötavad Talleggi linnukasvatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles