Raudsaar: millist probleemi lahendab uus poliitiline liikumine? (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Poliitikavaatlejad ja ühiskonnategelased leiavad, et uus poliitiline jõud peaks pakkuma uuendust, paraku ei anna mõne hinnangul Eesti 200 vastust küsimusele, millist probleemi nad lahendavad.

Poliitikavaatleja Ott Lumi arvab, et uuel poliitilisel jõul on mõtet, kui ta pakub värskust.

Lumi ütles ERRi raadiouudistele, et erakonna tegemisel on vaja kolme asja: ideoloogiat, tuumikut ja organisatsiooni.

«Kõige olulisem on see tuumik, kes need inimesed on, kes seda asja teevad. Kas neil on olemas piisav nägemus, kuidas erakonda üles ehitada,» sõnas Lumi.

Lumi sõnul on uuel liikumisel kindlasti potentsiaal olemas. Lumi sõnul paistab seal olevat inimesi, kes on oma karjääris juba üht-teist saavutanud ja kes ei ole poliitbroilerid.

Raudsaar: millist probleemi lahendab uus poliitiline liikumine?

Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ajakirjandusekspert Mart Raudsaar tõstatas sotsiaalmeedias küsimuse, missugust probleemi lahendab uus poliitiline liikumine. «Ajakirjanduses avaldatud manifest ei anna sellele ammendavat vastust. Kas Eesti poliitikas on puudunud senini ekspertide kaasamise võimalus? Kas ekspertide arvamusega pole piisavalt arvestatud? Või on probleemiks poliitikakujundamise protsess? Need on kõik erinevad asjad. Seega pole minu jaoks ekspertsusele rõhumine poliitiliseks jõuks pürgimisel sugugi iseenesest mõistetav pluss. Peale kõige muu on manifesti peatükid ebaühtlase tugevusega ning viib mõttele, et mõne peatüki puhul on koostajate pink olnud lühike, kajastades koostajate isiklikku vaatevinklit objektiivse ja «teaduspõhise» vaatevinkli asemel.»

Ginter: nimi Eesti 200 on äge

Carri Ginter
Carri Ginter Foto: Pm

Soraineni vandeadvokaat ja partner Carri Ginter kiidab Eesti 200 uut poliitilist algatust: «Lahe, et keegi on piisavalt julge, et algatada diskussioon Eesti tuleviku üle. Usun Priit Alamäe võimekusse projekte ellu viia ja saavutada tulemusi. Saan aru, et arvamusartiklitest ja niisama suhtlusest ei ole riigi parandamisel abi olnud. Samuti olen veendunud, et hädasti on vaja sisulist arutelu uuenduslike ideede üle. Ja inimesed on võimelised ideede ümber koondudes elu paremaks muutma. Kohati kostab arvamusi, et mis seal ikka nii väga uut on. Ma arvan see kriitika ei ole eriti nutikas. Küsimus ei ole alati selles, kas keegi on ühest või teisest teemast varem rääkinud, vaid sellest, et teatud etappides võib teemasid uuesti lauale tõstes tulemusi saavutada. Terve doos naiivsust on abiks. Nimi Eesti 200 on äge.»

Täna teatavad viis inimest Postimehe arvamusküljel poliitilise liikumise loomisest, mida võiks nimetada koondnimetusega Eesti 200: nende kaugem eesmärk on kujundada juba 200-aastast Eestit.

Need inimesed on IT-ettevõtte Nortal juht Priit Alamäe, Tartu Ülikooli Narva kolledži direktori kohusetäitja Kristina Kallas, sotsiaalteadlane Kristiina Tõnnisson, Tartu Ülikooli kliinikumi lastefondi juht Küllike Saar ja LHV panga juhatuse liige Indrek Nuume.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles