Miks on kasvuhoonetel oluline kasutada UV-stabiliseeritud polüetüleenkilesid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Averto

Kasvuhooned, väikesed ja suured tunnelid, loovad nendes kasvavatele taimedele ideaalse mikrokliima. Kasvuhooned kaitsevad taimi ebasoodsate ilmastikutingimuste eest, nagu tuul, härmatised, külm, vihm, sademed, liigne kiirgus, ekstreemsed temperatuurid, putukad ja haigused. Tagades sellega taimede kasvuks parima võimaliku kasvukeskkonna.   

Kasvuhooned aitavad puu- ja juurviljadel ning lilledel küpseda kiiremini, võimaldades ka saagil küpseda aasta jooksul mitu korda. Veelgi enam, tänapäeva plastikkilet saab kohandada vastavalt taimede valguse ja temperatuuri nõudmistele, mis võivad olla põllul kasvavatel puuviljadel ja juurviljadel täiesti erinevad. Samal ajal aitab plastikkile vähendada vee tarbimist, vähendab aurustumise.

Foto: Averto

Kasvuhoone PE-kile säilitab päikesevalgust ja hoiab kasvuhoone temperatuuri kõrgemana kui keskmine õhutemperatuur öösel.

UV-polüetüleenkilega kasvuhoonetes kasvavad taimed stabiilsemalt ja on jõulisemad, haigustele vähem vastuvõtlikumad, nende lehed ja õied on rikkaliku värvitooniga.

Samuti tõstab see puu- ja juurviljade, lillede, ravimtaimede ja koekultuuride tootlikkuse, vähendades haigusi ja kahjureid.

Päikesevalgusega põhjustatud degradeerumisprotsesside ja kuumuse tõttu on polüetüleenkile eluiga piiratud. Päikesevalgusega kokkupuutumisel kaob polümeerkile kasutegur üsna kiiresti. Päikese ultraviolettkiirgus (UV) edastab oma energia polüetüleeni molekulidesse muutes neid väga aktiivseteks, et nendest saab oksüdatsiooni objekt.

Suurimad kasvuhoonete polüetüleenkile tootjad stabiliseerivad oma kile päikesekiirgusest tingitud lagunemise vastu. Averto kasvuhooned on kaetud läbipaistva või poolläbipaistva UV-stabiliseeritud polüetüleenkilega, mis võimaldavad kasvatada põllukultuure osalise või täielikult kontrollitud keskkonna tingimustes, saavutades optimaalse kasvukiiruse ja tootlikkuse.

Kasvuhoone polüetüleenkiles olevad UV-stabiliseerivad lisandid püüavad kinni valguse, hajutades valgust ja soojust, edendades taimede kiiremat ja ühtlasemat kasvu. Nad kaitsevad taimi ja eelkõige lilli UVA- ja UVB-kiirguse filtreerimise eest, piirates seda päikesespektri osa, mis soodustab putukate arengut.

Nõuetekohase UV-stabiliseerimiseta (kaitsega) plastikkile laguneb tõenäoliselt üsna ruttu ja jätab taime katmata. Siiski, peab polüetüleenkile stabiliseerimisel valima õigeid valguse stabilisaatoreid ja UV-neeldureid.

Osta kasvuhoonet ainult professionaalidelt!

www.averto.ee

Copy
Tagasi üles