Galerii: Prantsusmaa õhuväelased asusid valvama Balti riikide õhuruumi

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna andsid Ämari lennubaasis peetud tseremoonial Itaalia õhuväelased Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvamise üle Prantsusmaa õhuväelastele.

Kaitseväe juhataja kindral Riho Terras andis Itaalia õhuväelastele üle Balti õhuturbemissiooni medalid ja tänas neid Eesti ja teiste Balti riikide õhuruumi turvamise eest. Samuti tervitas ta Prantsusmaa õhuväelasi, kellel seisab ees neljakuune teenistus Eestis.

Kaitseminister Jüri Luik ütles oma kõnes, et koostöö Itaaliaga oli suurepärane ning on heaks näiteks jagatud julgeolekust.

«Samal ajal kui itaallased juhatasid missiooni Ämari õhuväe baasist, panustasid Eesti sõdurid rahvusvahelistesse operatsioonidesse Lõuna-Euroopa äärealadel,» ütles Luik.

Ühtlasi tervitas kaitseminister saabunud Prantsuse kontingenti. «Prantsusmaa on olnud üks püsivamalt Balti õhuturbe missiooni panustavaid riike. Prantslaste saabumine Ämarisse näitab erandlikult head sõjalist koostööd Eesti ja Prantsusmaa vahel,» ütles Luik.

Eestis õhuturbemissiooni alustanud Prantsuse lennusalga kodubaasiks on Luxeuil Ida-Prantsusmaal, õhuturvet hakkavad nad tagama lahinglennukitega Mirage 2000-5.

Tseremoonial osalesid kaitseväe juhataja kindral Riho Terras, kaitseminister Jüri Luik, Prantsusmaa kaitseväe õhuoperatsioonide ülem kindralleitnant Jean-Christophe Zimmermann, brigaadikindral Panagiotis Dimopoulos liitlaste õhuõperatsioonide juhatusest, Itaalia ühendoperatsioonide staabi ülema asetäitja kindralmajor Nicola Lanza de Cristoforis, Itaalia vabariigi suursaadik Filippo Formica ja Prantsusmaa suursaadik Claudia Delmas-Scherer.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

NATO õhuturbe teine lennusalk baseerub Šiauliai lennubaasis Leedus, kus 2. mail võttis Taani lennusalgalt valvekorra üle hävitajatega F-16 relvastatud Portugali õhuväe lennusalk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles