Hiina toimetas Lõuna-Hiina merele raketisüsteemid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA luurelennuki foto, millel on väidetavalt näha Hiina aluseid korallrahu Fiery Cross ümbruses.
USA luurelennuki foto, millel on väidetavalt näha Hiina aluseid korallrahu Fiery Cross ümbruses. Foto: Handout . / REUTERS/Scanpix

Valge Maja hoiatas Hiinat tagajärgede eest sõjalise kohaleoleku laiendamisel Vaikse ookeani lääneosa vaidlusalustes vetes.

«Me oleme hästi teadlikud Lõuna-Hiina mere Hiina-poolsest militariseerimisest,» ütles pressiesindaja Sarah Sanders. «Oleme väljendanud otsesuhtluses hiinlastega oma muret ning sellele järgnevad tagajärjed lühi- ja pikas perspektiivis.»

Hiina peab suuremat osa Lõuna- Hiina merest, aga ka naaberriikide ranniku lähedal asuvaid kaljusaari, enda omaks. Ta on hakanud ehitama piirkonda tehissaari ja rajama sinna sõjaväeobjekte.

Lõuna-Hiina mere suhtes on nõudlusi ka Malaisial, Bruneil ja Taiwanil.

Hiina välisministeerium teatas eile, et riigil on õigus ehitada Lõuna-Hiina merel kaitseotstarbelisi rajatisi.

Hiina armee ehitas viimase 30 päeva jooksul laeva- ja õhutõrjerajatisi piirkonnas, mida nõuavad osaliselt endale ka Vietnam ja Filipiinid, teatas USA uudistekanal CNBC kolmapäeval viitega Ühendriikide luureallikatele.

USA luure sõnul paigutas Hiina sõjavägi suure tõenäosusega hiljutise õppuse käigus  raketitõrjesüsteeme korallrahudele Fiery Cross, Subi ja Mischief, mis asuvad vaidlusaluses Spratly saarestikus. Ühendriikide kaitseministeeriumi allikas ütles aga, et pole kindel, kas need siiani seal on. 

Hiina peab püstitama kaitserajatisi Lõuna-Hiina mere saartel, et demonstreerida oma suveräänsusenõuet üle kogu akvatooriumi, ütles Hiina kindralleitnant He Lei märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles