Liibanon valib üheksa-aastase vaheaja järel parlamenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibanoni armeeüksus suundub Tripolisse valimiste ajaks korda pidama.
Liibanoni armeeüksus suundub Tripolisse valimiste ajaks korda pidama. Foto: IBRAHIM CHALHOUB / AFP

Liibanon valib pühapäeval üheksa-aastase vaheaja järel taas parlamenti, kus valitsuserakonnad loodavad piirkondlikest pingetest hoolimata hapra võimutasakaalu säilitada.

Šiialiikumine Hizbollah, mille taga on Iraan, ja tema liitlased võivad parlamendis ülekaalu saavutada, mis suurendaks nende mõju kodusõjas Süüria ja vaenuliku Iisraeli vahele surutud väikeriigis.

Uus valimissüsteem annab aga pisut lootust kodanikuühenduste nimekirjale, kes püüab lõhkuda aastakümneid kestnud poliitiliste dünastiate võimumonopoli.

Riiki juhtiv triumviraat tõenäoliselt ei muutu. Peaaegu kindlasti säilitab parlamendispiikri positsiooni Nabih Berri, kes on seda ametiti pidanud juba alates 1992. aastast. Ka peaminister Saad Hariri jalgealust ei tohiks miski kõigutada.

President Michel Aouni ametikohta 6. mai valimised ei puuduta, aga tema erakonnal on oluline rolli peadpööritavas alliansside mängus.

President avaldas laupäeval lootust, et valimised toovad võimule proportsionaalsema ja tugevama valitsuse, kui ka tema partei peaks kohti kaotama.

"Me võime mõnel pool kohti kaotada ja mõnel pool neid juurde võita. Kuid uus valimissüsteem toob rahva sajaprotsendilise ja täpse esindatuse," ütles 84-aastane Aoun.

Hizbollah', mis sõjaliselt võimsuselt ületab riigi relvajõud ja on USA silmis terroriorganisatsioon, on liidus nii Berri kui Aouniga, kuid tõenäoliselt kärbib just tema Hariri sunniitide ülekaaluga liikumise toetust.

Hizbollah ja tema liitlased on esimesed, kes uuest valimisseadusest kasu saavad, ütles analüütik Kamal Feghali.

Mitmes piirkonna konfliktis aktiivselt tegutseva Hizbollah' selge võit valimistel teeks närviliseks nii Iisraeli kui Washingtoni.

Hizbollah'd rahastab ja relvastab šiiitlik Iraan, Haririt on aga ajaolooliselt toetanud sunniitlik Saudi Araabia. Mõlemad näivad olevat valmis ka edaspidi võimu jagama, neutraliseerides kummagi taga oleva suurvõimu mõju.

"Need kolm jõudu jäävad otseselt või kaudselt määravaks ka pärast valimisi," ütles Liibanoni poliitikauuringute keskuse direktor Sami Atallah.

Viimastel parlamendivalimistel 2009. aastal oli viiendik Liibanoni praegusest 3,7 miljonist valijast liiga noor, et hääletada.

Võimumängudesse mässitud ja korrumpeerunud traditsioonilised parteid ja poliitiliste dünastiate püsimine ei ahvatle liibanonlasi valima.

"Mille vastu siin huvi tunda? Ikka samad nimed, samad näod, samad naljad," ütles ühes Beiruti haiglas sekretärina töötav 51-aastane Joumala. "Mu poeg ja tütar käivad Euroopas ülikoolis. See annab neile tuleviku, mitte Liibanoni riik."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles