Juhtkiri: Taavi Aas, ole mees ja paranda katus ära! (9)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Aas
Taavi Aas Foto: Tairo Lutter

Korruptsioon on väga lihtsalt lahti seletades see, kui mingid inimesed, kasutades ära oma ametiseisundit, saevad ühisest katusest enda jaoks tükikesi välja. Näiteks selleks, et endale aeda teha, või oma suvila tarbeks. Varastatud on võib-olla euro eest, kuid tekitatud kahju on mitukümmend korda suurem. Aukliku katusega majas on ebameeldiv elada ja raske tööd teha. Samuti kasvavad remondi- ja küttekulud ning tervis kannatab. Peale selle üritavad ümberringi tiirlevad kajakad ja tuvid otse pähe roojata. Küta palju tahad – ikka on külm, korista palju tahad – ikka on räpane, kui palju ka ei töötaks – hallitus ja niiskus rikuvad ikka kõik ära. Katuseprobleem on Tallinna linnas peamise tähtsusega ja see tuleb lahendada esimeses järjekorras. Seda enam, et kõnealust probleemi ei ole võimalik lahendada altpoolt, alustades iseendast, nagu teinekord ütlevad mõned heasoovijad.

Võib ju pesta põrandat ning sättida seintele rippuma mõned pildid. Kuid katus sellest korda ei saa ning seetõttu on kõik pingutused asjata. Et meie kodu (loe: Tallinna linna) korda saada, on vaja ära parandada katus. See tähendab, hävitada süsteemne korruptsioon. Üks kord võib olla juhus, kaks kokkusattumus, aga kolm on juba seaduspära. See, et Tallinna linnas on viimastel aegadel välja ilmunud põrandaaluseid miljonäre nagu prussakaid põrandaliistu vahelt, ei ole kokkusattumus. Süsteemne korruptsioon on see, kui asjaga on seotud eri võimutasandid ning selle asemel, et üksteisel silma peal hoida, tehakse hoopis üksteisele katet. Just see Tallinnas toimub.

Tallinna abilinnapea seotus tulusa prügiäriga ei saanud kolleegidele ja ülemustele üllatusena tulla. Nagu ka see, et tagasihoidliku aujärjega ametnikul on autopark nagu araabia šeigil. Üllatada ei tohtinuks ka oma semude eelistamine hangetel. Süsteemne korruptsioon on surmavalt ohtlik, sest see hävitab mehhanismid, mis peaksid meid kõiki aitama ja kaitsma.

Lihtsad linnakodanikud seda probleemi lahendada ei saa. Maksimum, mida nad teha suudavad, on valida enda hulgast ausaid ja mitterumalaid inimesi, kes peavad ametisse leidma vastavad professionaalid ja nende tegevust kontrollima. Inimesed võivad võrrelda valituks osutunute tegevust ootustega ja loobuda nende teenetest, kes oma tööga toime ei tule. Tallinna linnal on tore ja soliidne linnapea Taavi Aas, kelle välimus meenutab veidi inspektor Jappi legendaarsest briti krimisarjast. Kuid usaldusväärsest välimusest ja ilusast jutust ei piisa. Linnapea kohustus on käised üles käärida ning lahendada probleemid katusega (loe: korruptsiooniga). Kui ta sellega tegeleda ei taha või selleks võimeline pole, siis on õigem, kui ta oma positsiooni vabastab.

Linnapea kohustus on käised üles käärida ning lahendada probleemid katusega (loe: korruptsiooniga).
Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles