Šokeeriva video mõju: H&M, Zara ja teised kuulsad brändid lõpetavad angoorakitse villa kasutamise (1)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angoora kitsed.
Angoora kitsed. Foto: Mornay van Vuuren / PantherMedia / Mornay van Vuuren

Mitmed maailmakuulsad rõivabrändid on lubanud lõpetada angoorakitse villa kasutamise, pärast seda kui loomakaitseorganisatsioon PETA tõi avalikkuse ette šokeerivad kaadrid sellest, kui julmalt Lõuna-Aafrika farmides angoora kitsedega käitutakse.

H&M, Gap ning Zara ja Topshopi emaettevõtted andsid teada, et PETA video väärkoheldud angoora kitsedest pani neid mohääri kasutamisest loobuma, vahendab CNBC.

PETA poolt eelmisel teisipäeval avalikustatud videos näidatakse 12 Lõuna-Aafrika Vabariigis asuva kitsefarmi igapäevatöö julmust. Kuna LAVis toodetakse üle poole kogu maailma mohääri ehk angoora kitse villa toodangust, kannatab väärkohtlemise all märkimisväärselt suur arv loomi.

Videost on näha, kuidas farmi töötajad tirivad kitsi mööda maad ning kasutavad nende peal ülemäärast jõudu. Video autorite sõnul olid mitmed loomad tõsiselt vigastada saanud, sest töötajad lõikavad neilt villa liiga kiirelt ja hooletult.

PETA sõnul surid mitmed kitsed töötajate poolt tekitatud haavadesse või janusse. Videost on näha ka seda, kuidas farmi tööline tapab veel teadvusel olevaid kitsi, lõigates neil kõrid läbi.

«Meile on äärmiselt oluline, et loomi koheldaks hästi ning me oleme seetõttu otsustanud lõplikult lõpetada mohääri kasutamise,» andis H&M avalikus pöördumises teada. Ettevõtte sõnul jõustub muutus täies mahus hiljemalt 2020. aastaks. 

Arcadia Group, kellele kuulub rõivastekett Topshop, andis samuti teada, et video tekitas neile muret. «Seetõttu oleme me pühendunud sellele, et lõpetada uute toodete valmistamine mohäärist,» andis ettevõte pressiteate vahendusel teada.

Rõivabrändi Gapi esindajad lubasid, et lisaks Gapile lõpetavad ka nende alla kuuluvad brändid Athleta, Banana Republic ja Old Navy järgmisest aastast angoorakitsede villa kasutamise.

Zara emaettevõte Spain's liitus teistega, öeldes, et nad taunivad julmi võtteid, mida LAVi mohääri farmides kasutatakse ning PETA poolt paljastatud kaadrite tõttu lõpetatakse angoora kitsede villa kasutamine lõplikult 2020. aastaks.  

Lõuna-Aafrika mohääri kasvatajate assotsiatsioon teemat kommenteerida ei soovinud. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles