Galerii: Jüri Ratas viis Juha Sipilä vanalinna kõige ilusama vaatega platvormile

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Jüri Ratas kohtus täna Eesti ja Soome valitsuse juubeliistungi eel Soome ametikaaslase Juha Sipiläga, et arutada ühishuvisid Euroopa Liidus.

Eelmisel nädalal esitas Euroopa Komisjon Euroopa Liidu 2021.-2027. aasta eelarvekava ettepaneku, kus soovib lisarahastust digiüleminekule, noortele, teadusele ja innovatsioonile, rändega seotud küsimustele, välispiiride haldamisele ja julgeolekule.

Peaminister Ratase sõnul arvestab Euroopa Komisjoni ettepanek Eestile oluliste eesmärkidega: rahastust Euroopa erinevate piirkondade ühendamiseks, põllumajanduse otsetoetuste Euroopa Liidu keskmise taseme suunas ühtlustumist ning eurotoetuste jagamisel on jätkuvalt peamiseks tingimuseks riikide jõukus.

Ratas möönis, et ees ootavad pikad ja keerulised läbirääkimised, sest Euroopa Komisjon soovib hoida eelarvet senises suurusjärgus või suuremanagi uute ühistegevuste elluviimiseks, kuigi ühisesse rahakotti ei panusta enam senine suur maksja Ühendkuningriik.

«Eestile on oluline tugev, stabiilne ja tulevikku vaatav Euroopa Liit, mis soovib inimeste elujärge parandada. See tähendab, et me soovime rohkem, mitte vähem Euroopat ning oleme valmis sellesse ka ise panustama,» ütles Ratas.

Lisaks arutasid Ratas ja Sipilä järgmisel nädalal, 16.-17. mail Bulgaarias Sofias toimuva Euroopa Liidu ja Lääne-Balkani tippkohtumise teemasid: taristu, ränne, julgeolek. 16. mai õhtul toimub liidrite õhtusöök ehk Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal Tallinnas alguse saanud tava, kus sel korral keskenduvad Euroopa Liidu juhid innovatsiooni-, teadus- ja digikoostööle.

Ratas tutvustas Sipiläle ka sügisesse plaanitava digitaalse tippkohtumise ettevalmistusi. Seekordse tippkohtumise teemadeks on üleilmne andmemajandus ja tehisintellekt ning nende kasutusvõimalused e-valitsemises, majanduses ja kaitses.

«Kui soomlased on saanud ennekõike Eestilt õppida andmevahetuse lahenduste kohta, siis meie jälle omakorda võiksime õppida nende kogemusest tehisintellekti kasutuselevõtuks. Soome on väga aktiivselt valmistumas tehisintellekti kasutuseks riigisektoris,» märkis Ratas.

Täna kell 14 algab Tallinnas Riigikogu konverentsisaalis Eesti ja Soome valitsuse ühisistung, mis on ajendatud mõlema riigi 100. aastapäevast ning soovist tugevdada sidemeid ja koostööd kahe vennasrahva vahel. Valitsused arutavad ühisistungil nelja teemat: transport ja energia, digitaalne areng, kultuurikoostöö ning ühised huvid Euroopa Liidus.

Kell 17.15 annavad Ratas ja Sipilä pressikonverentsi, mida on võimalik jälgida otseülekande vahendusel SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles