Lugeja küsib: milline väljaõpe peab olema tehase territooriumil töötaval tõstukijuhil

Silvi Lukjanov
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Erakogu

Lugeja küsib: Meile tuleb varsti tööle uus tõstukijuht. Ta hakkab tõstukiga sõitma ainult ettevõtte siseterritooriumil (tehases ja laos sees) ja tehase aiaga piiratud väliterritooriumil. Kas ta peab kindlasti läbima tõstukijuhi kursuse kuskil koolituskeskuses ja saama tõstukijuhiload või piisab, kui tööandja määratud teine töötaja, kellel olemas tõstukijuhiload ja piisav kogemus, teostab väljaõppe ja juhendab vastavalt ohutusjuhendile?

Vastab Rein Reisberg, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant: Erinõudeid tõstukijuhtide koolitusele Eesti õigusaktides kehtestatud ei ole. Tõstukijuhi juhendamisel ja väljaõppel tuleb lähtuda sotsiaalministri määrusest töötervishoiu- ja tööohutusalase väljaõppe ja täiendõppe korra kohta.

Seega võib tööandja korraldada tõstukijuhi juhendamise ja väljaõppe ettevõttes kohapeal. Selle kavandamisel tasub aga kaaluda, kas ettevõttes esmajuhendamist läbi viiv isik omab piisavalt pädevust ja väljaõppe juhendaja piisavalt kogemust. Samuti tuleb jälgida, et ettevõttes toimuv juhendamine ja väljaõpe oleks sisuline, mitte pelgalt formaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles