Nakkusarst annab nõu: kuhu koos imikuga reisida?

Heilika Leinus
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi lastega seiklema minek võib olla ahvatlev ettevõtmine, tuleb reis enne hästi läbi mõelda, et sellest saaks nii lapsele kui ka vanematele ohutu ja tore kogemus.

Kui suuremate lastega reisile minek on levinud, siis pisikese beebiga Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliiniku juhataja ja infektsionist dr Kai Zilmer kohe reisile tõtata ei soovita. «Esimestel elukuudel on lapse immuunsüsteem veel ebaküps ning laps on haigustekitajatele vastuvõtlikum. Tema organism alles harjub välismaailmaga,» selgitas arst. Seetõttu on imikul tohtri sõnul parem kodus kosuda.

Ta rõhutas, et kui reis on siiski plaanis ette võtta, tuleks kindlasti kaaluda võimalikke riske ja neid maksimaalselt ennetada. Zilmer soovitab enne reisi nõu pidada perearstiga või käia reisimeditsiinilisel nõustamisel, kus arst saab anda praktilist nõu, arvestades sihtkohta ja reisi kestust.

Aurinko reisikonsultant Janika Vahtra on siiski veendunud, et kui vanemad on reisiks valmis ja arvestavad kõikide ebamugavuste ja ohtudega, siis sobib reisile minna igas vanuses lastega. Hästi ettevalmistatud reisile on tema sõnul lihtne minna ka imikuga, sest enamiku ajast ta sööb ja magab.

Suuremate lastega reisides võib aga reisist saada ka lastele rikastav kogemus. «Lisaks koos veedetud kvaliteetajale, tekivad lastega reisides ühised mälestused ning rasketes olukordades õpitakse ühekoos lahendama probleeme ja ületama raskusi. Mugavustsoonist väljumine on just see, mis viimaks ka aastate pärast meelde jääb,» rääkis Vahtra.

Ohtudega tuleks arvestada

Zilmeri sõnul tuleb kindlasti arvestada sellega, et alla üheaastased lapsed on veel kaitsmata mitme ohtliku, vaktsiini abil välditava nakkushaiguse vastu. «Näiteks tehakse leetrite, mumpsi ja punetiste kolmikvaktsiini esimene doos alles ühe aasta vanuselt, mitte varem. Leetrid on aga väga kergesti nakkav ja ohtlik haigus, mis on levimas mitmel pool maailmas, sealhulgas mitmes Euroopa riigis,» hoiatas Zilmer. Troopilistes riikides reisides võib tohtri sõnul vajalik olla ka kollapalaviku vastu vaktsineerimine, mida tehakse alles üheksandast elukuust.

Eksootilisemates piirkondades on aga suur oht malaaria, mida levitavad sääsed. Malaaria vastu ei ole küll vaktsiini, kuid haigestumist aitab ära hoida sääsehammustuste vältimine, mistõttu tuleks kindlasti kasutada sääsetõrjevahendeid. Seda haigust aitavad ära hoida ka ennetuslikult võetavad ravimid, kuid nendegi kasutamisel on vanusepiir. «Kuna malaaria on eriti ohtlik just väikestele lastele, siis on selle haiguse levikupiirkonnad kindlasti need, mida võiks reisisihtkohana vältida,» hoiatas Zilmer.

Tohtri sõnul võivad olla beebile ohtlikud ka rahvarohked kohad nagu lennujaam, lennuk, hotellid ja turismiatraktsioonid. «Kohtades, kus on tihedalt koos palju inimesi, on tõenäoline, et keegi neist on nakatunud mõnda infektsioonhaigusesse ning et nakkus antakse edasi ka teistele,» rääkis tohter.

Saastunud toidu ja joogivee ning mustade käte kaudu võib aga reisilt saada ka soolenakkuse. Kui imetav ema saab soolenakkuse, võib Zilmeri sõnul ohtu sattuda ka rinnapiimast toituv laps. Väikestele lastele on soolenakkused aga eriti ohtlikud, sest oksendamise ja kõhulahtisuse tagajärjel tekkiv vedelikupuudus kurnab väikest organismi rohkem kui täiskasvanut.

Kui minnakse soojale maale, siis tuleb arvestada, et päikesekiirgus on tavapärasest intensiivsem. Kuna vastsündinute nahk on täiskasvanute omast palju õrnem, on Zilmeri sõnul eriti suur ka oht, et beebi saab päikesepõletuse. «Enne 15. eluaastat saadud päikesepõletust seostatakse tugevalt melanoomi ja teiste nahavähivormide tekkega,» hoiatas arst.

Seepärast on eriti oluline hoida väike laps päikse eest varjus ja tema keha riietega kaetuna. Tohtri sõnul soovitatakse päikesekreemi küll kasutada alles kuuendast elukuust, kuid näole ja kätele, mida riietega katta ei saa, võiks siiski kanda minimaalses koguses päikesekreemi.

Eelista lühemaid reise

Estraveli turundusdirektori Airi Ilisson-Cruzi sõnul tasuks väikeste lastega esimestele reisidele minnes eelistada lähemaid sihtkohti ja lühemaid lennureise – näiteks Euroopa linnapuhkused või otselennuga reisid soojale maale. Kuigi enamikus sihtkohti sobivad lastega külastamiseks, tuleks tema sõnul valik teha nende riikide hulgast, kuhu reisimine on turvaline. Infot, mis kindlasti paika peab, saab selle kohta Eesti välisministeeriumi kodulehelt.

«Perereisideks eelistatakse sihtkohtasid, kus on soe kliima, mugavad lennuühendused ning majutus ning ekskursioonid hea hinna ja kvaliteedi suhtega,» rääkis Ilisson-Cruz. Talvehooajal on lastega perede hulgas tema sõnul populaarsemad sihtkohad Kanaari saared, Egiptus, Tai ja Araabia Ühendemiraadid. Suvel käiakse lastega kõige enam Lõuna-Euroopas ja naaberriikides, kuid ka näiteks USAs.

Reisikorraldajate sõnul sobivad peredele hästi kruiisireisid, kus saab ühest sihtkohast teise liikuda hotellist hotelli kolimata ja kasutada ka transpordile kuluvat aega mugavalt puhkamiseks või meelelahutuseks. Seevastu ringreisid, kus on pikad bussisõidud ja palju kõndimist, väikestele lastele hästi ei sobi.

Samuti võiks vältida liiga kärarikkaid paiku, nagu Marrakech, kuid näiteks Hispaania ja Kreeta on väga sobilikud sihtkohad. «Kartma ei peaks ka natuke eksootilisemaid sihtkohti, nagu Maroko, kus lapsed tutvuvad erinevate kultuuride ja tavadega. Minu kogemus on näidanud, et lapsed kohanevad väga hästi ja kui pidada kinni elementaarsetest hügieeninõuetest, siis ei ohusta neid ka kõhuhädad,» rääkis Vahtra.

Vali sobiv lennureis

«Lennupileti ostmisel tasub valida lennud, mis sobituvad lapse unegraafikuga,» soovitas Ilisson-Cruz. Zilmeri sõnul tuleb arvestada ka ajavahe mõjuga tervisele. «Niisamuti nagu võib ajavööndite vahetus häirida täiskasvanute enesetunnet ja unerežiimi, võib see avaldada negatiivset mõju ka imikutele ja suurematele lastele,» selgitas ta.

Sageli kaasneb lennureisiga ka kõrvavalu. Imiku kõrvavalu võib Zilmeri sõnul aidata ennetada ja leevendada see, kui ta saab lennuki õhkutõusmisel ja laskumisel ema rinda imeda. Vahtra soovitab lennukisse kaasa võtta ka lapse oma teki ja padja või mänguasja, mis võõras keskkonnas rahustab ja loob kodusema tunde. «Imikuga reisimisel on kõige olulisem säilitada rahu ka siis, kui laps väsimusest nutab ja kõik ümberringi vaatavad,» lisas ta.

Veidi suuremale lapsele võiks Vahtra sõnul lennukisse kaasa võtta mänguasjad, joonistusvahendid või tahvelarvuti. Selleks, et laps saaks osa reisilemineku tuhinast, võiks ta ise pakkida oma mänguasjadega reisikoti. Unustada ei tohiks ka snäkki ja joogipudelit, sest lennukis on kuiv õhk ja kui lend hilineb, siis võib juhtuda, et lennujaamas on kõik kohvikud ja poed juba suletud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles