Mis viisil laulda «Oo, antiseptika!»

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Rahvusvaheline kätehügieenipäev tõi kliinikumi kontserdi ja fotokonkursi.

Kas kätepesu võiks olla teema, millest luua luuletusi ja laule ning mille puhul kutsuda inimesi üles pildistamisvõistlusel osalema. Vastus on: «Jaa, loomulikult!» või «Miks ka mitte!».

Kui lauludest rääkida, siis võib eeskujuks võtta midagi rahvaluulest ning laulda: «Kui mina hakkan pesemaie, hakkan käsi hõõruma, hakkan käsi hõõruma – oo, antiseptika!» Nii tegi tänasel Tartu ülikooli kliinikumi kätehügieenipäeva kontserdil kliinikumi naiskoor.

Teise näite saab tuua biomeedikumi segakoorilt, kes esitas väga veenvalt üht laste silmapesulaulu «Me ka, me ka peseme end veega…».

Naistekliiniku segakoor oli see-eest inspiratsiooni leidnud laulupidude repertuaarist ehk nemad laulsid Karl August Hermanni viisi appi võttes mitte küll Kungla rahvast, vaid hoopis, haigla rahvast päiksel a´al, kes hakkas puhkust saama, ning kuidas siis vanemõde läks seepi juurde tooma.

Mis kätepesuteemalisse fotovõistlusse puutub, siis pilte saadeti võistlema paarkümmend. Võit läks ortopeediaosakonnale pildi eest «Käed üles», millel fookusesse seatud värvilistes kinnastes käed.

Teine väga hea pilt tuli ülikooli apteegilt, kes oli pildistanud üle kraanikausi ääre ajava seebivahupilve ja öelnud, et kätepesu on ju viis minutit puhtast rõõmu.

Kolmas vaimustav töö tuli nefroloogiaosakonnast. Nende töötajate komponeeritud foto tõstatas probleemi, kas ilu või hügieen ehk kuidas kinnastatud kätega väljendada oma igatsust sõrmuste, maniküüri ja käevõrude järele.

Eripreemia vääriliseks kuulutati teine intensiivraviosakond pildi eest, mille mõte oli, et kui pesta käsi veejoa all mitmekesi koos, siis säästad tublisti vett.

Nüüd võiks küsida, kas rahvusvahelisel kätehügieenipäeval sellise huumoriga lagedale tulles ka midagi asjalikku saavutatakse.

Infektsioonikontrolliteenistus õde Tiina Teder, kes oli kätehügieenipäeva ürituse stsenarist, kinnitas, et just seda ta loodab, ning lisas, et nad on igal aastal otsinud viise, kuidas see päev majas tujuküllaseks muuta.

Pealegi oli päeval manitsev ja tõsine osa ka. Nimelt rääkis infektsioonikontrolli teenistuse direktor Matti Maimets, mis erinevus on kodusel ja meditsiinilisel kätehügieenil. Aga temagi kõneles oma vaimukat keelt kasutades ning piltlikke võrdlusi luues.

Kätehügieenipäeva korraldatakse TÜ kliinikumis 2008. aastast.

Kätehügieenipäeva on välja kuulutanud ülemaailmne terviseorganisatsioon (WHO) ning seda peetakse tavaliselt viienda kuu viiendal kuupäeval. Et tänavu langes see nädalavahetusele leidis üritus aset täna, 7. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles