Tšehhi peaminister eitab Novitšoki tootmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. Foto: Petr David Josek/AP/Scanpix

Tšehhi peaminister Andrej Babiš lükkas tagasi riigi Vene-meelse presidendi väited, et Tšehhis toodeti mürgigaasi Novitšok, millega Suurbritannias mürgitati endine Vene spioon Sergei Skripal.

«Tšehhi Vabariik ei ole kunagi tootnud, arendanud ega ladustanud ühtki Novitšoki tüüpi ainet,» kinnitas peaminister Andrej Babiš täna viitega tsiviil- ja sõjaväeluure allikatele.

Peaministri kantselei teatas siiski, et Praha tootis 2017. aastal armee ja tsiviilisikute kaitseks mõeldud sõjalise programmi osana üliväikestes kogustes Novitšok A-230.

President Miloš Zeman, kes on tuntud lojaalsuse poolest Kremlile, väitis eelmisel nädalal luureraportile viidates, et Praha on tootnud närvimürki Novitšok, mida väidetavalt kasutati märtsis Skripali ja tema tütre mürgitamiseks.

Tšehhi välisministeerium teatas reedel, et mikrosünteesiprotsessi ei peeta vastavalt rahvusvahelistele lepetele tootmiseks ning rõhutas, et aine hävitati viivitamatult. Välisministeerium teatas, et Zemani väited tulenesid eksiarusaamast ning lisas, et Skripalid mürgitati Novitšok A-234ga, mitte A-230ga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles