101-aastaselt suri koorijuht Roman Toi (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Eesti koorilaulu ja eestluse eestvedaja, sel hetkel nelja kuu pärast oma 101. sünnipäeva tähistav Roman Toi Kanadas, Ehatares. Toi ütles intervjuus, et eestluse hoidmine on olnud tema elu tähtsaim ülesanne.
Pildil on Eesti koorilaulu ja eestluse eestvedaja, sel hetkel nelja kuu pärast oma 101. sünnipäeva tähistav Roman Toi Kanadas, Ehatares. Toi ütles intervjuus, et eestluse hoidmine on olnud tema elu tähtsaim ülesanne. Foto: Andres Raudsepp

Täna suri 101-aastasena Välis-Eesti koorielu eestvedaja ning laulupidude hing, koorijuht, pedagoog ja helilooja Roman Toi, teatas ERR.

Roman Toi sündis 1916. aastal Viljandimaal Kõo vallas, aastatel 1932-1936 ja 1941-1944 õppis Toi Tallinna konservatooriumis koorijuhtimist, orelit, kompositsiooni ja dirigeerimist. 1944. aastal põgenes ta kodumaalt Saksamaale, kus ta juhatas põgenikelaagrites koore, korraldas kontserte ja väiksemaid laulupidusid ning 1949. aastal siirdus Toi Saksamaalt Kanadasse, kus ta oli Välis-Eesti kooriliikumise hing, Toronto konservatooriumi õppejõud ning mitmete Välis-Eesti kooride juht.

Vahetult Eesti iseseisvumise taastamise eel toimunud 1990. aasta XXI üldlaulupeol oli Roman Toi laulupeo aujuht koos Gustav Ernesaksa ja Richard Ritsinguga. Viimati külastas Roman Toi Eestit aastal 2014, kui tähistas siin oma 98. sünnipäeva ning osales aukülalisena XXVI laulupeol «Aja puudutus. Puudutuse aeg».

Roman Toi oli Eesti heliloojate liidu vanim liige ja Viljandi linna aukodanik, talle on omistatud riigivapi IV klassi teenetemärk, mitmed EELK teenetemärgid ja Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali elutööpreemia.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles