Turu pussitaja kohtule: plaanisin esialgu rünnata vabaõhufestivali Ruisrock (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abderrahman Bouanane.
Abderrahman Bouanane. Foto: Lehtikuva / Reuters /Scanpix

Täna pärast mõnenädalast pausi taas Soomes kohtu ette ilmunud Turu linnas läinud aasta augustis naisi pussitanud Abderrahman Bouanane ei olnud küll aldis kohtuniku küsimustele vastuseid andma, kuid tunnistas, et plaanis algselt rünnaku läbi viia kuu varem.

Istungil selgus, et  Bouanane oli 2017. aasta juulikuus Turus korraldatud Ruisrocki festivalipaigas pudeleid korjanud ja kavatses selle käigus rünnaku läbi viia.

«Algselt mõtlesin selle läbi viia Ruisrocki ajal. Selle järel ütlesin islamiusust lahti, kui naasin selle juurde kolm päeva hiljem ja pidin midagi tegema. Teisel korral see õnnestus,» vastas Bouanane süüdistaja küsimusele, kui pikalt ta oma tegu kavandas.

Bouanane lisas, et varasematel kordadel mõtles ta plaanitud rünnaku toimepanemise päeval ümber. «Alguses hirmutas mind nende mõttemaailm ja üritasin sellest eemale hoida, sest ei tahtnud surma saada,» vastas Bouanane süüdistaja küsimusele, kas ta sai innustust ISISe ideoloogiast ja vaadetest ning kas ta jagab tolle terroriorganisatsiooni tõekspidamisi.

Kohus süüdistab teda läinud aasta 18. augustil Turu kesklinna turuplatsil inimesi pussitanud Maroko päritolu Abderrahman Bouananet terroristlike eesmärkidega sooritatud kahes mõrvas ja kaheksas mõrvakatses. Bouanane tappis kaks naist ja vigastas kuut. Haavata said ka kaks meest, kes teda peatada püüdsid.  P

olitseiuurijate sõnul olevat Bouanane rääkinud, et alustas kolm kuud enne rünnakut ISISega seotud materjalide uurimist. Üheks pussitamise põhjuseks olid USA juhitava koalitsiooni õhurünnakud ISISe Süüria kantsile Raqqale. Ta lootis surra märtrina, kuid politsei tulistas teda reide ja võttis kinni.

Enne rünnakut levitas 23- aastane Bouanane sotsiaalmeedias oma manifesti.

Iga-aastast Ruisrocki nime kandvat muusikafestivali peetakse Turus Ruissalo saarel. Tegu on ühe vanima taolise üritusega Euroopas ning esimene Ruisrock korraldati 1970. aastal. 

Sel aastal esinevad seal maailmakuulsad artistid nagu The Chainsmokers, Clean Bandit, N.E.R.D ja Dua Lipa. Piletid 6.-8. juulil aset leidvale üritusele on välja müüdud. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles