Feminist Germaine Greer: avalikud käimlad peaksid olema sooneutraalsed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WC märgid
WC märgid Foto: Norbert Buchholz / PantherMedia / Norbert Buchholz/Scanpix

Austraalia päritolu tuntud feministi Germaine Greeri arvates peaksid avalikud käimlad olema sooneutraalsed, kuna tänapäeva maailm ei ole mustvalgelt enam meesteks ja naisteks jagunenud, vaid on uusi sugusid.

Greer lisas, et kodudes ei ole WCd jagatud meeste, naiste ja teiste tualettideks, vaid kõik pereliikmed kasutavad samu käimlaid, teatab The Guardian.

Germaine Greer
Germaine Greer Foto: Guillem Lopez / Guillem Lopez/Scanpix

«Meeste ja naiste eraldi WCd tuleks ajaloo prügikasti heita ning võtta kasutusele sellised käimlad, mis vastavad tänapäeva inimmitmekesisusele. Mis puudutab meie koduseid käimlaid, siis need ei ole sugude järgi jagatud ja sama tuleks rakendada ka avalike käimlate puhul,» selgitas feminist.

Greer kommeteeris WC-kultuuri Briti Channel 4 programmis «Genderquake: The Debate». Varem on selles saates osalenud näiteks USA endine olümpiavõitja Bruce Jenner, kellest sai 2015. aastal Caitlyn Jenner.

Caitlyn Jenner
Caitlyn Jenner Foto: Instagram / Instagram/Scanpix

Greer on seisukohal, et sooline liigitamine on muutunud keerulisemaks, sest kapist on tulnud välja palju inimesi, kes ei tea tegelikult, kes nad on.

Feminist tõi näitena Lõuna-Aafrika Vabariigi kergejõustiklase Caster Semenya, kes näeb välja nagu mees, kuid võistleb koos naistega, kuna bioloogiliseks sooks määrati pärast ta sündi «naine».

Caster Semenya
Caster Semenya Foto: SAEED KHAN / AFP/Scanpix

«Peenise puudumine ei tee veel naist ja emaka puudumine ei tee veel meheks, kuid ühiskond ei saa silma pigistada kinni selle eest, on inimesi, keda varem ei olnud,» arvab Greer.

Transsoolised on hakanud enda eest aina rohkem seisma ja nõudma õigust olla see, kes nad on.

Transsooliste õiguste eest võitleva Caitlyn Jenneri sõnul ei oska heterod ega homod käituda nendega, keda peetakse «uuteks sugudeks», sest sellised inimesed on nende jaoks hirmutavad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles