Video ja galerii: Punase väljaku sõjaväeparaadil näidati uut relvastust (44)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna peeti Moskvas Punasel väljakul traditsiooniline võidupüha paraad, millega märgiti 73 aasta möödumist Teise maailmasõja lõpust.

Lisaks tavalisele isamaasõja lõpu tähistamisele märgib see aasta ka Punaarmee sajandat sünnipäeva.

Paraadi võttis vastu Vene kaitseminister, armeekindral Sergei Šoigu. Paraadi juhatas maaväe juhataja kindralpolkovnik Oleg Saljukov.

Vene kaitseametkonna andmetel osales paraadil 13 046 inimest, 159 tehnikaühikut, ning 75 operatiivtaktilise, kaug-, sõjaväetranspordi ja sõjaväe õhujõudude lennukit ja helikopterit.

Venemaa kaitseringkonnad kasutasid paraadi ka võimalusena demonstreerida uut relvastust. Muuhulgas näeb paraadil hüpersoonilisi rakette Kindžal, ballistilist raketti YARS, tanke Armata, viienda põlvkonna hävitajat Su-57 ja robotkomplekse Uran-6 ja Uran-9.

Samuti olid esimest korda paraadil nähtavad ka droonid Katran ja Corsair, soomuk Typhoon ja lumeliikur Berkut. Lisaks näidati tankitoetuse lahingumasinat Terminator, mis on mõeldud kasutamiseks sõjatsoonides, kus kasutatakse tuumarelva ja massihävitusrelvi

Vladimir Putin Punasel väljakul kõnet pidamas.
Vladimir Putin Punasel väljakul kõnet pidamas. Foto: Mikhail Metzel / Mikhail Metzel/TASS

Vene president Vladimir Putin ütles Moskvas Suure Isamaasõja lõpu 73. aastapäeva paraadil, et Moskva ei luba ajalugu ümber kirjutada ega unustada neid, kes päästsid maailma orjusest ja hävingust.

«Mõned püüavad eitada nende inimeste saavutust, kes päästsid Euroopa ja kogu maailma orjusest, hävingust ja holokausti õudustest: nad üritavad moonutada sõjasündmusi, unustada tegelikke kangelasi, võltsida, ümber kirjutada ja moonutada ajalugu ennast,» ütles Putin Moskva Punasel väljakul sõjaväeparaadil. Tema sõnul ei luba Venemaa seda kunagi.

Presidendi sõnul jäävad järeltulijad alati uhkust tundma nõukogude rahva üle, kes ei andnud alla ega alistunud kurjale vaenlasele ajal, kui mõned riigid eelistasid kapituleerumise häbi, silmakirjalikku kompromissi või varjamatut koostööd natsidega.

Nõukogude rahvas võitles surmani, sõnas Putin, lisades, et ükski riik maailmas ei ole varem pidanud sellist sissetungi tõrjuma.

«Siis teadsid kõik riigid ja rahvad, et Nõukogude Liit määras Teise maailmasõja tulemuse, ja mõistsid, et meie sõdurid ja rahvas said hakkama suure ja ohverdusi nõudnud saavutusega. Võit teeniti asendamatute kaotuste hinnaga,» lausus president.

Putini sõnul kaitses isamaa au ja väärikust lahinguväljal ja kodurindel näidatud eeskujulik vaprus.

Benjamin Netanhyahu ja Vladimir Putin Moskvas.
Benjamin Netanhyahu ja Vladimir Putin Moskvas. Foto: Mikhail Klimentyev / Mikhail Klimentyev/TASS

Paraadi vaatas ka riigivisiidil viibiv Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, kes hoiab hoolikalt silma peal relvastusel, mida juudiriigi põline rivaal Iraan endale soetada kavatseb.

Ettevalmistusi paraadiks saab vaadata allolevast videost.

Kommentaarid (44)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles