Fotod: Eestisse miljoneid salasigarette vedanud leedukas saadeti riigist välja

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aprilli viimastel päevadel kontrollisid maksu- ja tolliameti (MTA) uurimisosakonna töötajad Ikla-Pärnu maanteel veokit, mille kaubaruumist avastati 3 180 000 salasigaretti.

Veok peeti kinni Pärnumaal Uulus, kus Leedu kodaniku juhitud kaubaauto lastiruumist leiti 13 musta kilesse mähitud alust, mille avamisel tulid nähtavale pappkastid.

Kastidesse oli pakitud kokku 3 180 000 maksumärkideta punast LM sigaretti. Sellise koguse maksumärgistamata tubakatoodete pealt tuleks aktsiisi kokku tasuda 390 345 eurot. Leitud salasigaretid konfiskeeriti prokuratuuri taotlusel kohtu poolt ja hävitatakse MTA töötajate poolt.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi maksu- ja tolliameti uurimisosakonna Lääne talitus ja seda juhtis Lääne ringkonnaprokuratuur.

MTA uurimisosakonna Lääne talituse juhi Peeter Paisuotsa sõnul mõistis Pärnu maakohus kriminaalmenetluse tulemusena Leedu kodanikule karistuseks ühe aasta tingimisi vangistust ja riigist välja saatmise koos sissesõidukeeluga kuni viieks aastaks.

«Eesti on piiride avamisest alates olnud oluliseks transiitmaaks peamiselt lõunast põhja ning idast läände liikuvale salakaubandusele ning me arvestame sellega. Tolliametnike head oskused ja kogemused ning tasemel riskianalüüs nii piiridel kui ka sisemaal võimaldavad MTA-l olukorda kontrollida. Heaks näiteks on üks juhtum veebruarist, kus ameti inspektorid avastasid Paldiski Põhjasadamas laevale suunduvalt veokilt aknaraamidesse peidetuna ligi 4,5 miljonit salasigaretti,» rääkis Paisuots.

Juhi sõnul ollakse väga hästi kursis naaberriikides toimuvaga. «Näeme, mis salakaubanduses laiemas pildis toimub ning reageerime muutuvale olukorrale operatiivselt,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles