Naine meenutab: magada oli ebamugav, sest lõin käe vastu teravat puusakonti...

Lugeja kiri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andreas Kraus / PantherMedia / Andreas Kraus/Scanpix

Minu suhe oma kehaga on olnud positiivne. Olen suurema osa ajast olnud keskmise pikkusega tüdruk ja keskmise kehakaaluga – ehk siis 170 cm pikk ja kaalunud 60 kilo. Oma keha loo jutustab Margareti lugejamängus lugeja Kati.

Eks teismelisena koolis vahel ikka silmitsesin mõnda eriti peenikest tüdrukut ja mõtlesin, et kuidas ta üldse liikuda saab ja jaksab. Vahepeal tulid isegi mõtted proovida sulanduda massi, proovida dieete, piitsutada end rohkem aktiivsusega ja anda kehale varasemast suuremat koormust või siis lihtsalt paastuda ja vaadata, kas kaal hakkab langema.

Õnneks ei tulnud sellest eriti midagi välja. Mõned kilod kadusid küll kolinaga, aga tekkisid teised probleemid. Pidevalt oli kehal külm ja värisesin, öösiti oli väga raske magada, kui kõht korises või kui unes vääneldes lõin kogemata käe vastu puusakonti, see oli nii valus. Lisaks sellele tekkisid tujumuutused, olin varasemast võib-olla õrnahingelisem ja emotsionaalsem. Pidevalt oli näljatunne, aga samas endale süüa valmistades oli söögiisu kadunud. Vahepeal oli tunne,et klaas vett või mahla tekitas juba tunde, et kõht on täis.

Kuid peamiselt kõige hullem oli ilmselt see, et energiat oli koguaeg nii vähe. Sel hetkel olin aru saanud, et midagi tuleb enda elus muuta, peamine asi, mis mind õhutas kaalu kaotama oli, et mind sotsiaalselt aksepteeritaks. Paljud klassiõed pidasid mind paksuks, kuigi tegelikult olin ma normis. Kui aga kaalusin 52 kilo, sain pidevalt komplimente, kui ilus ma ikka olen jms, neid tuli nii klassikaaslaste kui peretuttavate käest. Komplimendid olidki need, mis mulle koguaeg nii öelda power’it ehk jõudu ja jaksu edasi andsid.

Aeg läks edasi, olin 19 ja lapseootel, kui sain aru, et see pull tuleb ära lõpetada, hakata tervislikult toituma, korralikult puhkama ja palju värskes õhus aega veetma. Laps oli see, kes mind motiveeris ja juhatas õigele teele. Võtsin end käsile ja nüüd, olles peagi 24aastane noor naine, kahe imearmsa tüdrukutirtsu ema, olen ma endaga väga rahul. Pikkus on mul endiselt sama ja kaal kõigub 60-57 piiril. Ma armastan oma keha ja sellega kaasnevaid vigu. Kõhu peal paistvaid inglitiibade moodi venitusarme, mille ma teenisin välja sellega, et mõlemad lapsed said ülekantud ja tulid ilmale 41 nädalal. Tselluliiti reitel, mis meenutab mulle, et ma olen naine, kellele meeldib vahel patustada magusaga, samuti on mul see soodumus ka geneetiliselt. Ja, olgem ausad, 6. klassis juba märkasin apelsinikoorenaha efekti ja siis ma olin veel täitsa sale ning polnud veel igasuguse kräppiga oma keha koormanud. Kortsukesed silmade juures, sest ma armastan naerda ja olen rõõmsameelne.

Ma armastan oma keha, sündides siia ilma oleme justkui valge paber, mis elu jooksul erinevaid mustreid saab. Armastan oma keha ja austan teda ja kõike seda, mida ta on pidanud läbi elama. Kõige uhkem olen muidugi selle üle, et mul on olnud üldse võimalus kogeda rasedust ja tuua siia ilma järglane ja seda kaks korda. Olen selle saavutuse üle lihtsalt nii õnnelik ja uhke – kõik tänu sellele, et keha on terve ja toimib hästi. 

Kui mul oleks valida, et ma saaks midagi enda keha juures muuta, siis ma ehk sooviksin endale suuremat rinnapartiid. Meie ühiskond ja meedia rõhutavad pidevalt, et naine on nii ilus olevus, pikk, sale, keskkoht nagu sipelgal, imeilus prink tagumik ja suured rinnad. Eks sellepärast ongi ilutööstustel palju tööd, ilukirurgidel ajad pikalt täis. Kellele valmistab meelehärmi kehakuju, kellele liigne kaal, kellele trauma või haiguse tagajärjed, kes ei lepi vananemisega.

Endal rinnakorv 75B, tundub selline tavaline suurus. Vahepeal poodi minnes on näiteks kõik 75B välja ostetud, sellest järeldus, et minusuguseid on väga palju ja ju see ole siis tavaline, normaalne suurus. Inglise keeles on selle kohta oma väljend B=barely boobs, mis tähendab siis, et hädavaevu saab neid rindadeks nimetada. Kuigi jah, ei saa nuriseda, tean tuttavat, kellel on suur partii, ja tänu sellele on ka palju kaebusi: küll seljavalud, sobivat rinnahoidjat on raske leida, mehed pidevalt tiirutavad läheduses ja see ei ole just mugav ja hea tunne. Loomulikult ka rindade lõtvumine on suurem problem kui pisikeste rindade puhul.

Küll aga tooksin esile,et uhke olen oma pisikese naba üle ja ilusa lameda kõhu üle. Samuti meeldivad mulle mu käsivarred. Kui ma lähen kodus duši alla, vaatan end eelnevalt peeglist seina peal ja olen igati rahul kõigega, mis mul olemas on. Eks vahel ikka tuleb tuju, et miks see või teine ei võiks olla väiksem või suurem, aga lõppkokkuvõttes tuleb olla õnnelik kõige üle, mis olemas on, ükskõik kui pikk, peenike, lühike või paks see ka ei oleks.

Siin maailmas ei tee mitte keegi sinuga sellist koostööd nagu sinu oma keha. Hooli oma kehast rohkem, anna oma kehale alati kvaliteetseimat toitu, piisavalt puhkust ja mõõdukat treeningut, et ta oleks tugev, terve ja vastupidav. Alati leidub inimesi, kes on sinust paremad, ilusamad, targemad, andekamad või misiganes. Nii näed sa moondunud pilti iseendast, jäädes iseenda silmis alati kõigile alla ja tundes end nagu mingi viimane ja mõttetu narts, kuigi tegelikkuses on see täiesti väär.

Sa ei ela seda elu, mida elavad teised, sul on teine teekond, teised eesmärgid ja teised õppetunnid. Sina oled oma elus tõeline superstaar. Hoia fookus oma tugevatel, mitte oma nõrkadel külgedel. Andesta endale läbikukkumised, andesta teistele nende vead, aktsepteeri seda, mis juhtus ja proovi järgmine kord paremini. Aktsepteeri loodust: puid ja kive, tuult ja vihma, loomi ja linde. Aktsepteeri ehitisi ja inimesi, kes on need loonud. Lase neil olla need, kes nad on, lase neil areneda omas tempos. Jah, ma tean, kuidas vahel tahaks kõiki  enda käe järgi voolida, kuid igaüks on meist unikaalne ja nii see peabki olema. Leia teistes väärtuseid, mitte vigu. Armasta iseennast ja elu enda ümber.

Tegelikult ongi ainus asi, mis ravib terveks iga probleemi – hakka ennast armastama. Kui sa iga päevaga hakkad ennast rohkem armastama, siis on täiesti hämmastav, kui palju sa võid sellega oma elu paremaks muuta. Kui sa hakkad ennast armastama, võid saada töö, millest oled unistanud ja sul on ka raha, mida sa vajad; paranevad suhted teiste inimestega ja sa suudad kergusega leida ka uusi sõpru ja partneri, kes sind tõeliselt armastab. 

Sinu keha on sinu tempel. Kodu koristame tolmust iga nädal, aga keha seestpoolt?

Hakka ennast armastama, see muudab su elu täielikult

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles