Graanul Invest sai uue tehase rajamiseks ELilt 21 miljonit (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Graanul Invest koostootmisjaam ja puidugraanulitehas Imaveres.
Graanul Invest koostootmisjaam ja puidugraanulitehas Imaveres. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Graanul Invest pälvis koos partneritega Euroopa Liidult kopsaka biomajanduse teadus- ja arendustoetuse.

Graanul Investi juhitud SWEETWOODSi nime kandev konsortsium allkirjastas teadustoetuse lepingu, millega saadakse Euroopa Liidult 20,96 miljonit eurot lehtpuu (eelkõige kase ja lepa) fraktsioneerimise demotehase rajamiseks, et toota kõrge puhtusastmega C5- ja C6-suhkruid ja kõrgekvaliteetset ligniini.

Sellise tehase rajamine Eestisse annab koostöös projektipartneritega võimaluse toota  biokemikaalide ja biomaterjalide vaheprodukte ning demonstreerida uusi biotoodete väärtusahelaid. Neli aastat kestev intensiivne koostööprojekt algab 1. juunil 2018.

SWEETWOODSi projekti üheksa osalejat, kes esindavad kuut Euroopa Liidu riiki, sõlmisid toetuslepingu institutsiooniga Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI-JU). Projekti eesmärk on demonstreerida tööstuslikul tasemel kõrge puhtusastmega ligniini ja suhkrute tootmist puitmassist ning näidata nende materjalide uusi kasutusvõimalusi kombineerides osalejate tehnoloogiaid ja teadmisi.

Projektile antud teadus- ja arendustegevuse toetus kuulub Euroopa teadusuuringute ja innovatsiooni rahastusprogrammi Horizon 2020. SWEETWOODSi projekti kogueelarve on 43,2 miljonit eurot, millest 20,96 miljonit eurot saab olema Euroopa Liidu tagastamatu toetus ja ülejäänu panustavad projektis osalevad ettevõtted omaosalusena.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles