Pinotex hullutab uuendustega

, Akzo Nobel Baltics AS tootejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Akzo Nobel Baltics AS

Kontsernile AkzoNobel kuuluva Pinotex kaubamärgi tooted on puitu kaitsnud pea 60 aastat. Sellest viimase 30 aasta jooksul ka meie kaunil kodumaal. Paljud meist mäletavad vanemate suvilat või vanavanemate maja, mille puitseina ehtis pähklitoonis Pinotex. Või sedagi, milline defitsiit see paljukiidetud puidukaitsevahend 80ndate lõpus oli. Allakirjutanu mäletab oma lapsepõlvest, kuidas isaga koos särava helesinise Zaporožetsiga spetsiaalselt pikem sõit sai ette võetud, et Pinotex’i osta.

Nende aastakümnete jooksul on kaubamärgist Pinotex kujunenud puidu kaitsmise sünonüüm. Selle aja jooksul on lisandunud tootesortimenti mitmeid uuenduslikke ja jätkusuutlikke tooteid, et pakkuda puidule üha paremat ja pikaajalisemat kaitset. AkzoNobel on pühendunud puidu kaitsmisele ja veepõhised tooted on meie tulevik, kuna nendes lenduvad komponendid koosnevad peamiselt veest. Käesolev aasta on Pinotex jaoks murranguline, sest toimub mitu suurt muutust. Kõik need uuendused võtsime ette selleks, et pakkuda tänapäeva vajadustele sobivaid tooteid. Olulisemad neist muudatustest on esiteks uuenduslik isepuhastuv tehnoloogia kahel uuel tootel. Teiseks toodete pikem vastupidavus ning tõhusam puitpindade kaitsmine. Ning kolmandaks katvate puitmajavärvide lisandumine Pinotex tootevalikusse. Pinotex pakub nüüd kõike, mida puit vajab!

Isepuhastuv Stay Clean tehnoloogia

Värvitud pindade vananemise üheks peamiseks põhjuseks välistingimustes on õhus lendleva mustuse kleepumine selle pinnale. Tagajärjeks on värvitooni määrdumine ja mikroorganismide kasv pinnale kinnitunud orgaanika arvel. See kõik vähendab oluliselt värvi kaitsvaid omadusi. Sellest lähtuvalt vajavad värvitud fassaadid  regulaarset puhastamist, mis on töömahukas protsess. Tänu uuenduslikule Stay Clean tehnoloogiale on võimalik puhastamise sagedust oluliselt vähendada.

Tehnoloogia aluseks on tootele lisatud kolloidne ränidioksiid (peendispersne räni, ingl.k. colloidal silica), mis annab värvi pinnale  isepuhastumisvõime. Isepuhastumise efekt põhineb sellel, et tänu räniosakeste hüdrofiilsusele on värvipind kergesti veega märguv. Pinnale sattunud vesi (näiteks vihm) hakkab seal leiduvat mustust lahti leotama, kuna pääseb kergesti mustuse ja värvikihi vahele. Lahtileotatud mustus on seejärel täiendavalt pinnale sattunud veega kergesti mahapestav.

Kuna hüdrofiilsust tekitavad räniosakesed paiknevad põhiliselt värvi pinnakihis, on sügavam märgumine takistatud värvi muude omaduste abil ja puidu pind on kindlalt kaitstud. Seega pikendab Stay Clean tehnoloogia värvikihi vastupidavust kuni 16 aastani.

Stay Clean tehnoloogiaga pakume Pinotex tootevalikus kaht uut veepõhist toodet - Pinotex Wood Paint Extreme ja Pinotex Extreme Lasur. Mõlemad neist  on kindlustatud parimate tehnilisete näitajatega. Lisaks isepuhastumisele on toodetel suurepärane vastupanu pragunemisele ja koorumisele, nake aluspinnaga, läike stabiilsus ja toonipüsivus, mis kindlustavad vastupidavuse karmis põhjamaa kliimas vastavalt kuni 16 ning kuni 12 aastat.

Pinotex Wood Paint Extreme puhastumisomadused võrreldes tavalise puitfassaadivärviga.
Pinotex Wood Paint Extreme puhastumisomadused võrreldes tavalise puitfassaadivärviga. Foto: Akzo Nobel Baltics AS

Kuidas leida õige toode?

Otsides ehituskaupluse viimistlusosakonnas õiget toodet, võib teinekord enne kannatus katkeda, kui sobiv toode välja valitud saab. Pinotex pakub tooteid kolmes kategoorias: sinine – lasuurne välisviimistlus, helesinine – kattev välisviimistlus ning pruun –puiduõlid. Sõna Lasur toote nimes tähistab läbipaistvaid ehk lasuurseid tooteid, kus puusüü jääb lõppviimistluses näha. Sõnaühendiga Wood Paint on tähistatud katvad puitmajavärvid, kus puusüüd läbi värvikile näha ei jää.

Toodete kategooriad
Toodete kategooriad Foto: Akzo Nobel Baltics AS

Kas eelistada lasuurset või katvat viimistlust?

Enda jaoks tuleb läbi mõelda, millist lõpptulemust soovite – kas lasuurset ehk läbikumavat või katvat? Kõik Pinotex pinnaviimistlustooted sobivad välispuitpindade viimistlemiseks, nt puitfassaadid, piirdeliistud, aiad, tuulekastid, kuurid, piirded, jne .

Puidu pikaealisuse võti seisneb selle kaitsmises seenhaiguste eest. Seega olenemata soovitud visuaalsest lõpptulemusest tuleb puidu kaitsmisele läheneda süsteemselt. Alustada tuleb biotsiidsest immutuskrundist Pinotex Wood Primer või Pinotex Base, mis tagavad puidule kaitse puidusine ja mädaniku vastu.

Lasuurse lõppviimistluse jaoks on mitu võimalust. Pinotex Extreme Lasur on kõige parema vastupidavusega ja isepuhastuva omadustega ning jätab poolmatti läikega pinnaviimistluse. Pinotex Ultra Lasur on lakitaoline läikiv, Pinotex Classic Lasur aga klassikaline matt puidukaitsevahend. Pinotex Fence Lasur on matt ning natuke suurema pigmendisisaldusega ja mõeldud vähem nõudlikumaks otstarbeks. Lasuurse lõpptulemuse tagavad samuti puidukaitseõlid Pinotex Solar Terrace & Wood Oil ning Pinotex Terrace & Wood Oil. Viimased on eeskätt välja töötatud terrassile ja aiamööblile, kuid sobivad suurepäraselt ka uste, akende ja puitfassaadide viimistlemiseks jättes sametise mati viimistluse.

Katvate puitmajavärvide kasutamisel on valikuid kolm. Neist esimesed kaks - juba mainitud Stay Clean omaduste ja kuni 16 aastase vastupidavusega lipulaev Pinotex Wood Paint Extreme ja poolmati läikega Pinotex Wood Paint Aqua. Mõlema toote puhul tuleb uuel puidul  kasutada nakkekruntvärvi Pinotex Wood Paint Primer. Kolmandana on suurepäraseks alternatiiviks veepõhine kaks-ühes õlivärvi Pinotex Wood Paint Duo VX+, millega kokkuvõttes säästate aega ja raha, sest nakkekrundi kasutamine ei ole vajalik.

Kuidas saavutada parim tulemus?

Parim vastupidavus saavutatakse õige planeerimise ning süsteemse lahendusega. Värvimisel on alati vajalik jälgida puidu kvaliteeti (kuiv, tolmust puhas ning vaba seenkahjustustest k.a. sine), õhutemperatuuri ja -niiskust, tootele ja tegevusele vastavalt valitud tööriistu, pealekantava kihi paksust jne. Päikesepaistel on küll mõnus pintseldada, aga kahjuks kuivab värv siis liiga kiiresti ja nake aluspinnaga võib jääda kehv. Kui järgid õigeid töövõtteid ja kasutad tooteid süsteemselt, naudid viimistletud puitpinna ilu kuni 16 muretut aastat.

Copy
Tagasi üles