Lagunevat Hiina müüri hakatakse parandama droonide abiga

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina müür
Hiina müür Foto: roland brack / Panthermedia / Scanpix

Rohkem kui 2000 aasta vanuse ja üle 21 000 kilomeetri pikkuse Hiina müüri taastamine on tohutu töö, mistõttu võtab Hiina Kultuurimälestiste Konserveerimise Ühing amet selleks appi droonid.

Kuna tuhandete kilomeetrite pikkune müür kulgeb nii üle tasandike kui ka järskude kivikuristike, on mitmes paigus müürile minek suisa ohtlik. See aga muudab ka parandustööd keeruliseks, kirjutas Lonely Planet.

Ajalooliselt üliolulise ehitise taastamiseks otsustas Hiina Kultuurimälestiste Konserveerimise Ühing kaasata projekti ettevõtte Intel, mis pakub võimalust müür täies ulatuses 3D meetodil kaardistada. Tänu sellele saab hinnata, millistes piirkondades vajab müür parandamist ilma, et inimesed peaksid füüsiliselt terve müüri läbi käima.

Eriti vajalikud oleksid droonid Pekingi lähedal olevas mägises Jiankou piirkonnas.

«Droonide kasutamisega saame vaadelda [müüri] struktuuri erinevaid aspekte ning saada ligi ka piirkondadele, kuhu muidu ei pääse,» selgitas Inteli asepresident ja droonimeeskonna juht Anil Nanduri.

Nanduri avaldab lootust, et droone hakatakse tulevikus üha enam kasutama kultuurimälestiste säilitamise eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles