Vaid mõned tunnid ametis olnud USA suursaadik Saksamaal asus kohalikele käsklusi jagama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastne USA suursaadik Saksamaal poseerimas Saksa preisdendi Frank-Walter Steinmeieriga.
Vastne USA suursaadik Saksamaal poseerimas Saksa preisdendi Frank-Walter Steinmeieriga. Foto: Odd Andersen / AFP/Scanpix

Vaid paar tundi ametis olnud USA suursaadik Saksamaal Richard Grenell asus juba Saksa poliiteliidile korraldusi jagama, vahendab The Local.

«Nagu Donald Trump ütles, sihivad USA sanktsioonid Iraani majanduse kriitilisi sektoreid,» säutsus Grenell viidates Ühendriikide presidendile. «Iraanis äri ajavad Saksa ettevõtted peaksid koheselt tagasi tõmbuma,» jätkas ta.

Grenell astus USA suursaadikuna Berliinis ametisse eile vaid mõned tunnid enne säutsu.

Trump teatas eile, et Ühendriigid taanduvad 2015. aastal Iraaniga sõlmitud märgilisest leppest. Valge Maja on öelnud, et iga ettevõtte, mis Iraaniga äri teeb seisab nüüd silmitsi USA sanktsioonidega.

Grenelli ähvardavat säutsu tabas aga koheselt Saksa poliitikute kriitikatuli.

Aastatel 2001-2006 Saksamaa suursaadik Washingtonis olnud Wolfgang Ischinger jagas Twitteris Grenellile oma nõu. «Sakslased on valmis kuulama, kuid keelduvad juhtnööridest,» säutsus Ischinger.

Saksa sotsiaaldemokraatide juhi Andrea Nahles oli sama meelt ja sõnas, et kuigi tema töö pole diplomaatidele öelda, kuidas oma tööd teha, näib Grenell veidi õpetust vajavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles