Galerii: EOK nimetas järelkasvutiimi, kelle vahel jagatakse ära 56 000 eurot

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Olümpiakomitee (EOK) kuulutas täna välja „Märka järgnevat põlvkonda“ järelkasvutiimi 2018. a koosseisu, kuhu valiti 32 sportlast ja 31 treenerit 28 spordialalt. Noorsportlaste stipendiumid moodustavad 56 000 eurot, sportlaste treenerite toetused 31 000 eurot.

Järelkasvutiimi «Märka järgnevat põlvkonda» 2018. aasta koosseis kuulutati välja Tallinnas Maarjamäe lossis Eesti Ajaloomuuseumis. Tiimi kuuluvad sportlased ja nende treenerid sportlasi suve- ja taliolümpiaaladelt. Kaasatud on ka pallimängu- ja mitteolümpiaalad. Kõige nooremate ja tublide talentide tunnustamiseks on kategooria «Noor ja andekas» ning märkamise pälvivad ka silmapaistvam üliõpilas-, kaitseväe ja parasportlane. EOK järelkasvuprojekti tänavusse põhikoosseisu kuuluvad aastatel 1995-1998 sündinud sportlased.

«Märka järgnevat põlvkonda»  järelkasvutiimi 2018. aasta patroon on kulturist Ott Kiivikas. Kiivikase sõnul on üleminek täiskasvanute klassi noore sportlase jaoks sageli keeruline ja väljakutseterohke.

EOK järelkasvuprojekti „Märka järgnevat põlvkonda“ 2018. aasta koosseisu esitlus Maarjamäe lossi suvesaalis.
EOK järelkasvuprojekti „Märka järgnevat põlvkonda“ 2018. aasta koosseisu esitlus Maarjamäe lossi suvesaalis. Foto: Eero Vabamägi

«Konkurents täiskasvanute seas on kordades tugevam, kui on seda noorteklassides. Enda tõestamine ja seatud eesmärkideni jõudmine võib võtta aega. Sellel perioodil on noorte toetamine ja märkamine olulised tegurid, mis tippu pürgimist jätkata aitavad.

On oluline, et sportlane teaks ja tunneks, et ta ei ole üksi ja temasse usutakse. See innustab edasi pingutama ja enda võimeid parimal viisil realiseerima. Olen veendunud, et kuulumine «Märka järgnevat põlvkonda» projekti on noortele toeks, aitab neil leida enesekindlust ja sisendab veendumust, et nad on õigel teel,» rääkis Kiivikas.

«Märka järgnevat põlvkonda» koosseis 2018:

Martin Allikvee (ujumine), Klen-Kristofer Kaljulaid (judo), Kristin Kuuba ja  Helina Rüütel (sulgpall), Li Lirisman (karate), Karel Tilga (kergejõustik), Anett Kontaveit (tennis), Kenneth Raisma (tennis), Joosep Karlson (aerutamine), Marie Turmann (curling), Regina Oja (laskesuusatamine), Kristjan Ilves (kahevõistlus), Marten Liiv (kiiruisutamine), Andres Petrov (snooker), Arida Muru (kulturism-bikiinifitness), Janno Ligur (rallikross), Viktoria Soodla (veemotosport), Doris Kudre (suusaorienteerumine), Vladislav Žarov (taekwon-do ITF), Kristiine Miilen (võrkpall), Ken Pähn (saalihoki), Tõnis Kase (käsipall), Jane Svilberg (korvpall). Jäähoki ja jalgpalli stipendiaadid selguvad sügisel 2018.

Noore talendi stipendiumi pälvisid Kelly Sildaru (freestyle-suusatamine), Kregor Zirk (ujumine), Mai Narva (male), Kevin Saar (mootorrattasport). Kaitseväesportlase eristipendiumi teenis Reino Velleste (jahilaskmine) ja üliõpilassportlase eristipendiumi Mattias Kuusik (judo). Paraolümpiasportlase stipendiumi sai Matz Topkin (ujumine).

Treeneri stipendiumid said  Dmitri Kapelin, Vladimir Stepanjan, Mart Siliksaar, Aleksandr Zõkov, Jaan Tiitsaar, Glenn Schaap, Andres Kuhi, Imre Pulai, Harri Lill, Ilkka Luttunen, Andrus Ilves, Väino TreimanBoriss Petrov, Ott Kiivikas, Jaanus Ligur, Üllar Põvvat, Raul Kudre, Oleg Kim, Merle Keerutaja, Risto Lall, Kalmer Musting,  Reet Rausberg , Tõnis Sildaru, Kaja Haljaste, Kaido Külaots, Andrus Saar,  Õnne Pollisinski, Peeter Päkk ja Andres Põhjala.

Järelkasvutiimi «Märka järgnevat põlvkonda» projektijuhi Natalja Inno  sõnul on EOK tegevustes noorte saavutusspordi arendamine kindlasti üks prioriteete.

«Eesti Olümpiakomitee eesmärk noortespordi arendamisel on läbi märkamise, koolitamise ja toetamise aidata kaasa Eesti tippspordi järelkasvu arengule. EOK tegevused noorte andekate sportlaste ja nende treenerite toetamisel ei piirdu ainult rahalise toetusega. 2017. aastal käivitatud koolitusprogramm «Lase tiiger välja!» on noorte sportlaste arengu toetamiseks loodud täiendav võimalus, mille eesmärk on andekatele noortele anda läbilöömiseks vajalikud laiapõhjalised teadmised ja oskused ning sütitada motivatsiooni suurte saavutusteni pürgimisel.»

Järelkasvutiimi põhikoosseisu stipendiumid on 2000 eurot, eristipendiumid 1000 eurot. Treenerite stipendiumid on samuti 1000 eurot. Sportlaste stipendiumeid rahastab EOK, treenerite stipendiume Eesti Kultuurkapital. Üliõpilas- ja kaitseväesportlase ning nende treenerite stipendiume rahastab toetaja Estiko.

Eesti Olümpiakomitee käivitas „Märka järgnevat põlvkonda“ järelkasvuprojekti 2013. aastal. Kuue aastaga on andekaid noorsportlasi ja nende treenereid projekti kaudu toetatud kokku enam kui 450 000 euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles