Puigdemont ei soovi uuesti presidendiks nimetamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Carles Puigdemonti videopöördumisest.
Kaader Carles Puigdemonti videopöördumisest. Foto: Handout / AFP

Kataloonia endine president Carles Puigdemont teatas neljapäeval avaldatud videopöördumises, et ei soovi uuesti presidendiks nimetamist.

Puigdemont pakkus ühtlasi oma järglasena välja Quim Torra.

Hispaania valitsus asus kolmapäeval kohtu kaudu takistama Puigdemonti uuesti Kataloonia presidendiks saamist.

Kataloonia iseseisvusmeelsete enamusega parlament kiitis möödunud nädalal heaks reformi, mis lubas Puigdemontil saada piirkonna presidendiks ilma, et ta viibiks kohal ametisse kinnitamise hääletusel. Lisaks lubas reform presidendil juhtida Katalooniat välismaalt.

Madrid esitas konstitutsioonikohtule taotluse reform tühistada, ütles valitsuse pressiesindaja Íñigo Méndez de Vigo. Sellega survestab valitsus Kataloonia iseseisvusmeelseid valima endale teist presidendikandidaati ja moodustama regionaalvalitsust.

Kohus uurib taotlust, aga selleks ajaks peatub reform automaatselt, nii et Puigdemonti ei oleks saanud sel nädalal presidendiks määrata, nagu Kataloonia parlamendil kavas oli.

Vigo lisas, et Kataloonia parlament ei saa kutsuda kokku Puigdemonti ametissenimetamise istungit, sest sellega riskiks ta allumatusega ja rikuks seadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles