Euroopa Liit kutsus Iisraeli ja Iraani üles vaoshoitusele (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO vaatlejad Golanis.
ÜRO vaatlejad Golanis. Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA

Euroopa Liit kutsus neljapäeval Iisraeli ja Iraani üles vaoshoitusele pärast öiseid raketirünnakuid mõlemalt poolelt.

"Öised uudised Iraani rünnakutest Iisraeli armee positsioonidele Golani kõrgendikel ja Iisraeli vastulöökidest Süürias on äärmiselt murettekitavad," kirjutati avalduses.

Avalduses korratakse siiski Euroopa Liidu varasemat seisukohta, et Iisraelil on õigus ennast kaitsta.

Süürias sai ööl vastu neljapäeva Iisraeli rünnakutes surma vähemalt 23 võitlejat, neist viis valitsusvägede sõdurid ja 18 nende liitlasvägede võitlejad, teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Iisraeli sõjavägi teatas varem, et tabas ööl vastu neljapäeva Süürias "kümneid" Iraani sõjalisi sihtmärke pärast seda, kui väidetavalt Iraani üksused tulistasid rakettidega Iisraeli üksusi Golani kõrgendikel.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles neljapäeval, et Iraan ületas Süüriast Iisraeli vägede pihta rakette tulistades "punase joone", mis tõi kaasa juudiriigi õhurünnakud naaberriigis.

"Iran ületas punase joone. Meie reaktsioon oli tagajärg," ütles Iisraeli valitsusjuht sotsiaalmeediasse postitatud videos.

" Iisraeli sõjavägi korraldas ulatusliku rünnaku Iraani sihtmärkidele Süürias," lausus Netanyahu. "Me oleme pikaajalises kampaanias ja meie poliitika on selge: me ei luba Iraanil end Süürias sõjaliselt sisse seada."

Teheran ei ole raketirünnakute eest Iisraeli üksustele okupeeritud Golani kõrgendikel seni vastutust võtnud. 

Iraani parlamendi välisasjade komitee esimees Allaeddine Boroujerdi mõistis Portugali visiidi ajal Iisraeli rünnakud siiski otsesõnu hukka.

"Iisrael mängib ohtlikke mänge. Nende USA toetatud rünnakute peamine eesmärk on juhtida tähelepanu kõrvale Ühendriikide presidendi käitumiselt ja tema otsuselt tuumalepingust taganeda," sõnas Boroujerdi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles