Malaisia kuningas andis vangistatud opositsioonijuhile armu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anwar Ibrahim.
Anwar Ibrahim. Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Malaisia kuningas nõustus andma armu vangistatud opositsioonijuhile Anwar Ibrahimile, ütles täna vastne peaminister Mahathir Mohamad.

«Kuningas andis märku, et on valmis andma armu Datuk Sri Anwarile viivitamatult,» ütles Mahathir pressikonverentsil, kasutades malaikeelset austavat pöördumist. 92-aastane opositsioonijuht Mahathir vannutati neljapäeval pärast üllatuslikku valimisvõitu 15-aastase vaheaja järel taas Malaisia peaministriks.  

Mahathir Mohamad.
Mahathir Mohamad. Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP/SCANPIX

«Me alustame kohast protseduuri ... Datuk Sri Anwari amnesteerimiseks,» lausus Mahathir. «See tähendab täielikku amnestiat. Ta vabastatakse kohe pärast armuandmist.»

Mahathiri koalitsioon võitis kolmapäevastel valimistel ootamatult 222-kohalises parlamendis 121 kohta, kui kaasa arvata arvata ka tema liitlasest väikeerakond Sabah.

Malaisia peaministri Najib Razaki võimublokk sai vaid 79 kohta, mis on suur langus, sest enne seda oli parteil parlamendis 133 kohta. Najib on viimastel aastatel sattunud mitme korruptsiooniskandaali keskmesse.

Mahathir on lubanud anda peaministrikoha lõpuks üle oma endisele vaenlasele Anwarile. Mahathiri leppimine Anwariga on olnud valimiskampaania üks tähelepanuväärsemaid aspekte. Anwar oli üks Mahathiri valitsuse juhtfiguure ja tema tõenäoline mantlipärija, kuni mehed omavahel tülli pöörasid.

Mahathir vallandas Anwari 1998. aastal poliitiliste erimeelsuste pärast ning vangistati hiljem süüdistatuna pederastias ja võimu kuritarvitamises. Süüdistusi peeti poliitiliselt motiveerituks. Anwar vangistati uuesti Najibi valitsusajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles