Riigikontrolör Janar Holm: igaühel peab olema võimalik aru saada, kust raha tuleb, millele see kulub ja miks

Janar Holm
, riigikontrolör
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janar Holm
Janar Holm Foto: Riigikontroll

Aprillis riigikogu ees ametivande andnud uus riigikontrolör Janar Holm kirjutab, et riigikontrollilt ootab avalikkus ausust, selgust ja argumenteeritust, ning seda kavatseb ametkond ka pakkuda.

Riigikontroll peab muu hulgas andma oma panuse bürokraatia vähendamiseks – selleks, et teenused või riiklikult esitatud nõuded ei oleks eraisikutele ja ettevõtjatele koormavad ei raha- ega ajakulu mõttes.

Siin peab riigikontroll alustama iseendast: meie soovitused peavad olema suunatud sellele, et igasuguseid mõttetuid regulatsioone, aruandeid ja tarbetut tööd jääks vähemaks, mitte ei tuleks juurde. Riigikontrolli tööd peab saama kasutada selleks, et meie igapäevaelu oleks võimalikult sujuv – et riik ja omavalitsus toimiks taustal nii, et inimestel poleks lakkamatult vajadust ise asju ajada.

Ja muidugi peab riigikontrolli kui majanduskontrolli tegija fookuses olema majanduse areng ning eelarve- ja rahanduspoliitika. Eelkõige riigieelarve planeerimisega seotud küsimused: läbipaistvus, eelarve kujunemise protsess ning loomulikult ka iga-aastase riigieelarve dokumendi arusaadavus. Viimane on väga tähtis, sest riigieelarvest arusaamine on aasta-aastalt läinud üha raskemaks, nõudes eriteadmisi. Samas peaks igaühel olema võimalik aru saada, kust raha tuleb, millele see läheb ja miks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles