USA presidenti kingadega loopinud iraaklane kandideerib parlamenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George W. Bush Bagdadis.
George W. Bush Bagdadis. Foto: AFP/SCANPIX

Iraagi ajakirjanik Muntazer al-Zaidi kogus 2008. aastal kuulsust üle maailma. Ta viskas Bagdadis toimunud pressikonverentsil oma kingad USA president George W. Bushi suunas ja karjus: «See on hüvastijätusuudlus iraaklastelt, sa koer!»

Bush oli sunnitud kahel korral põiklema, et tabamust vältida. Zaidile läks vahejuhtum kalliks maksma, sest mees pidi võõrriigi liidri ründamise eest pool aastat vanglas veetma.

Nüüd otsustas Zaidi kandideerida Iraagi parlamenti šiiavaimuliku Moqtada al-Sadri liikumise ridades. Sama vaimuliku pooldajatest mässulised pidasid USA relvajõududega Iraagi sõja päevil veriseid lahinguid. Nüüd on al-Sadri lugenud end vägivaldse sektantluse vastaseks.

Sadri ja tema toetajate sõnul on kõik pärast 2003. aasta Saddam Husseini kõrvaldamist võimul olnud grupid oma võimu kuritarvitanud ja riigi tagant varastanud. Nüüd ongi Sadri moodustanud liidu hoopis kommunistide ja mõnede teiste väiksemate gruppidega.

Muntazer al-Zaidi.
Muntazer al-Zaidi. Foto: THAIER AL-SUDANI / REUTERS/Scanpix

Zaidi enda sõnul on tema kandidatuuri taga soov korruptsiooniga võidelda ja korrumpeerunud poliitikud riigist välja kihutada.

«Ma olin Bushi kingadega viskamise ajal ajakirjanik. Olin enne seda ja ka praegu okupatsiooni ning korruptsiooni vastu. Korrumpeerunud inimesed ei kuula inimesi, kes nõuavad neilt korruptsioonist loobumist. Seega otsustasin poliitilise protsessiga liituda,» teatas Zaidi Reutersile.

Samas otsustas Zaidi kingade viskamise intsidenti mitte oma valimiskampaanias ära kasutada, sest ei soovi emotsiooni ajel antud hääli. Zaidit huvitab hoopis see, et inimesed hooliksid tema ideedest.

Kingade loopimine tekitas Iraagis sel ajal erimeelsusi. Üks leer nägi seda kui Iraagi eest seismist, teise arvates oli tegu Iraagi väärikust riivanud teoga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles