Kosovo püüab vangistatud džihadiste deradikaliseerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mošee Kosovos.
Mošee Kosovos. Foto: Gent Shkullaku / AFP / Scanpix

Kosovo käivitas reedel programmi, mille eesmärk on deradikaliseerida vangistatud džihadistid, muu hulgas on kavas vanglatesse loenguid pidama saata mõõdukaid imaame.

Üle 90 protsendi Kosovo 1,8 miljonist elanikust on mõõdukat islamit praktiseerivad moslemid.

Kuid mõne viimase aasta jooksul on Süürias ja Iraagis võitlevate džihadistidega ühinenud üle 300 Kosovo kodaniku, kellest umbes 50 on tapetud.

Ilmselt sattusid nad rühma Araabias hariduse saanud kohalike imaamide mõju alla, kes praktiseerivad radikaalset islamit.

Sadakond džihadisti on naasnud Kosovosse, umbes neist 80 on kinni peetud, olles kas saanud süüdistuse või oodates kohut.

Justiitsministeerium teatas reedel, et on jõudnud Kosovo islamikogukonnaga kokkuleppele, mis võimaldab mõõdukatel imaamidele kinnipeetavatele usuõpetust anda. , he justice ministry said Friday it had reached a deal with the Islamic Community of Kosovo (BIK) which will allow moderate imams to give the detainees religious classes.

«Ma olen veendunud, et usuliste loengute kuulamine suurendab vangide seas teadlikkust religioosse radikalismi ohust,» lausus justiitsminister Abelard Tahiri.

Ühtekokku on selleks ülesandeks välja valitud 30 imaami.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles