Pompeo: USA aitab Põhja-Koread tuumarelvitustamise korral rikkaks teha (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP/Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo lubas reedel anda ulatuslikku majandusabi Põhja-Koreale, kui riik nõustub oma tuumaarsenalist loobuma.

«Kui Põhja-Korea astub julgeid samme ja loobub kiiresti tuumarelvadest, on Ühendriigid valmis töötama koos Põhja-Koreaga Lõuna-Korea sõpradega võrreldava õitsengu saavutamiseks,» ütles välisminister.

Pompeo ütles ühisel pressikonverentsil Lõuna-Korea välisministri Kang Kyung-wha´ga, et Washington ja Soul on pühendunud Korea poolsaare püsivale, kontrollitavale ja pöördumatule tuumarelvavabaks muutmisele.

«Kui esimees Kim valib õige tee, on Põhja-Koread ja selle rahvast ootamas rahust ja õitsengust pulbitsev tulevik,» lausus Ühendriikide esidiplomaat.

Kang ütles, et Soul ja Washington peavad USA ja Põhja-Korea tippkohtumise eel oma tegevust viimse pisiasjani kooskõlastama.

Ühendriikide president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un peavad 12. juunil Singapuris ajaloolise tippkohtumise, millelt oodatakse kokkulepet Pyongyangi tuumarelvitustamises.

Trumpi ja Kimi kohtumine järgneb Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini ajaloolisele tippkohtumisele 27. aprillil.

Põhja-Korea, kes arvatakse olevat USA mandriosa tabada suutva toimiva tuumalõhkepea kandevõimega mandritevahelise ballistilise raketi (ICBM) väljatöötamise lävel, ei ole veel sõnaselgelt öelnud, et kavatseb tuumarelvadest loobuda. Põhja-Korea režiim on kaua pidanud tuumarelvi ainsa tagatiseks USA kukutamiskatsete vastu ning pole veel välja öelnud, mis oleks nendest loobumise hind. Spekuleeritakse, et stalinistlik riik võib nõuda vastutasuks Ühendriikide vägede väljaviimist Lõuna-Koreast.

Pyongyang teatas aprillis enne kahe Korea tippkohtumist, et peatab tuuma- ja raketikatsetused.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles