NASA saadab 2020. aastal Marsile minihelikopteri

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kosmoseagentuuri NASA administraator Jim Bridenstine 23. aprillil.
USA kosmoseagentuuri NASA administraator Jim Bridenstine 23. aprillil. Foto: AFP/SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA teatas reedel plaanist saata 2020. aastal Marsile minihelikopter, mis võiks suurendada inimkonna teadmisi Punasest planeedist.

Nime «Marsi helikopter» kandev droonilaadne seade kaalub umbes 1,8 kilo ja selle kere on umbes pesapalli suurune.

Minikopter kinnitatakse kulguri Mars 2020 külge, mille eesmärgid on välja selgitada Marsi keskkonna elamiskõlbulikkus, otsida iidse elu tunnuseid, hinnata loodusvarasid ja inimuurijaid ähvardavaid ohte.

Kulgur peaks teekonda alustama 2020. aasta juulis ning saabuma Marsi pinnale 2021. aasta veebruaris.

«NASA-l on uhke ajalugu esmasaavutustest,» ütles USA kosmoseagentuuri haldur Jim Bridenstine avalduses. «Idee helikopterist lendamas teise planeedi taevas on vapustav.» 

Selleks, et Marsi hõredas atmosfääris lennata, peab kosmosehelikopter olema ülikerge, kuid võimalikult võimas. «Maal on helikopteri maksimaalne lennukõrgus umbes 12 100 meetrit,» ütles marsikopteri projektijuht NASA-s Mimi Aung.

«Marsi atmosfäär võrdub umbes ühe protsendiga Maa atmosfäärist, mistõttu on meie helikopter Marsi pinnal samades tingimustes, kui 30 500 meetri kõrgusel Maa kohal,» lausus ta.

Helikopter on varustatud «päikesepaneelidega selle liitium-ioonakude laadimiseks ning küttemehhanismiga, et hoida seda Marsi külmade ööde ajal soojana».

Suvel võib Marsi päevane temperatuur ulatuda 20 kraadini, kuid öösel võib see langeda -73 kraadini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles