Siilile jättis ilmumata ligi 1700 reservväelast (28)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurõppus Siil Valgas. Pilt on illustratiivne.
Suurõppus Siil Valgas. Pilt on illustratiivne. Foto: Arved Breidaks /

Suurõppusele Siil 2018 jättis ilmumata ligi 1700 inimest, põhjuseta puudumise korral ähvardab väärteomenetlus.

Siil 2018 (sh. lisaõppekogunemine OKAS) raames kutsuti õppekogunemisele ja lisaõppekogunemisele üle 6 500 reservväelase ja Kaitseliidu baasil formeeritud üksustesse kuuluva kaitseliitlase. Õppekogunemisele ja lisaõppekogunemisele ilmus kohale ligi 4 800 reservväelast ja Kaitseliidu baasil formeeritud üksustesse kuuluvat kaitseliitlast.

Kaitseväeteenistuse seaduse ja ülema kaalutletud otsusega vabastati õppekogunemisel ja lisaõppekogunemisel osalemisest üle 700 isiku. Kaitseväe peastaabi sõnul jätkatakse osade reservväelaste esitatud õppekogunemisel ja lisaõppekogunemisel osalemist takistavate põhjenduste menetlemist.

Kohale ilmumata ja endast teatamata jätnud reservväelaste osas täpsustatakse eemaloleku põhjused ning põhjuseta ilmumata jäänud reservväelaste suhtes algatatakse väärteomenetlus.

Ükski osaleja end sel aastal põlema ei pannud

Kui varasematel aastatel on olnud Siili suurõppusel probleemiks osalejate vastutustundetu ümberkäimine piirituse peal töötavate priimustega, siis sel aastal ühtegi sellist õnnetust juhtunud pole.

Kaitseväe peastaabi sõnul on tehtud selle vältimiseks ka suurt ennetustööd, mis on olnud tulemuste põhjal edukas.

Major Andres Pehme sõnul pole õppuse Siil 2018 raames õnneks ühtegi suurte kahjudega õnnetust osalejatega toimunud. Küll aga leidis aset kaks kergemate vigastustega lõppenud autoavariid, kuid osa õnnetusse sattunutest jätkavad juba õppusel osalemist. 

Samuti on õppusel olnud kukkumisest tingitud luumurde ning kergemaid jalaväänamisi, marrastusi ning põrutusi. «Kuna õppus toimub siiski enamasti maastikul ning olemuslikult on tegu füüsilise tegevusega, siis on see paratamatu,» edastas peastaap Postimehele.

Õppuse viimane suur lahing toimub Valgas

Suurõppuse Siil 2018 õppelahingute viimane suurem lahing peetakse täna Valga linnas. Lahingutegevus ise saab alguse laupäeva hommikul ning kestab orienteeruvalt kuni kella 14.00.

Linnalahingus osalevad 1. ja 2. jalaväebrigaadi, Kaitseliidu ja liitlaste üksused, kokku kuni 2000 võitlejat. Õppusel osalejad kasutavad käsitulirelvi ja kuulipildujaid, PASI-tüüpi soomukeid, CV-90 jalaväelahingumasinaid ning Challenger 2 tanke. Ülelende teevad kopterid ja poolakate SU-22 ründelennukid. Õppuse käigus kasutatakse ainult imitatsioonivahendeid, mis võivad tekitada tavapärasest valjemat müra.

Suurõppuse lõpusignaal antakse pühapäeval, 13. mail kell 11.00 Paju lahingu mälestusmärgi juures peetaval rivistusel, kus Kaitseväe juhataja kindral Riho Terras peab õppusel osalenutele lõpukõne.

Rivistusel antakse üle ka 13. korda toimunud Kaitseväe joonistusvõistluse «Kaitsevägi õppustel» auhinnad, üles astub Eesti, Läti ja Leedu sajandaks sünnipäevaks moodustatud 100-liikmeline Balti riikide kaitsevägede ühisorkester ning ülelennu teevad õppusel osalenud helikopterid.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles