Kongo DVs ähvardab näljasurm 400 000 last (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rängas alatoitumuses 19-kuune Kaba Bitika Marie haiglas Kasai provintsis Kongo DVs.
Rängas alatoitumuses 19-kuune Kaba Bitika Marie haiglas Kasai provintsis Kongo DVs. Foto: Thomas Mukoya / Reuters / Scanpix

Umbes 400 000 last on Kongo Demokraatlikus Vabariigis näljasurma ohus, hoiatas ÜRO.

Vägivalla küüsis Kasai regioonis põgenesid tuhanded perekonnad mitmeks kuuks metsa varjule, kus neil nappis süüa ja joogivett, ning paljud inimesed on juba surnud.

Kunagi Kongo DV rahulikumate ja paremal järjel piirkondade sekka kuulunud Kasais lahvatas vägivald 2016. aastal, kui puhkes valitsusvastane mäss.

Mullu detsembris kuulutas ÜRO kriisi Kongo DVs kõrgeima taseme hädaolukorraks – sama kriisitase on ka Jeemenis, Süürias ja Iraagis.

ÜRO lastefond UNICEF on Kasai abistamiseks palunud 88 miljonit dollarit (74 miljonit eurot).

Hiljuti Kasaist naasnud UNICEFi pressiesindaja Christophe Boulierac nimetas nähtut šokeerivaks. Ta külastas piirkonnas kolme haiglat, kus olid rängas alatoitumuses lapsed. Mõni päev hiljem olid paljud neist juba surnud.

«Me ei ütle mitte, et lapsed Kasais võivad alatoitumusest surra, vaid lapsed seal juba surevad, on juba surnud metsas olles, ilma et me oleks märganud,» kirjeldas Boulierac.

Osad vägivalla eest põgenenud on nüüd naasmas hävitatud küladesse, kuid põllud on seal harimata.

UNICEFi hinnangul vajab Kasais abi ligi neli miljonit inimest, kõige suuremas ohus on alatoitumuses lapsed.

Meditsiinitöötaja kaalumas last Kanangas Kasai provintsis.
Meditsiinitöötaja kaalumas last Kanangas Kasai provintsis. Foto: AFP/Scanpix

Ühendus soovib avada piirkonnas rohkem toiduabi jagamise keskusi, koolitada meditsiinitöötajaid ja toetada lapsi, kes on sunniga värvatud relvarühmitustesse.

Mäss Kasais puhkes 2016. aastal, kui valitsus keeldus tunnustamast regiooni traditsioonilist juhti Kamina Nsaput ja pani ametisse oma soosiku. Nii Nsapu toetajaid kui armeed süüdistatakse laiaulatuslikes sõjakuritegudes.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles