Suurbritannia peab vahistatud ja väljasaadetud Euroopa kodututele valuraha maksma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutu magamas Londoni tänaval.
Kodutu magamas Londoni tänaval. Foto: Yui Mok / PA Wire / PA Images / Scanpix

Briti valitsus peab maksma sadu tuhandeid eurosid kompensatsiooni Euroopa Liidust pärit kodututele, kes peeti ebaseaduslikult kinni ja saadeti riigist välja.

BBC andmeil peeti kinni ja saadeti aasta kestel enne 2017. aasta maid Suurbritanniast välja 698 kodutut Euroopa Liidu kodanikku.

Briti siseministeeriumi kinnitusel ei peeta enam tänaval magavaid Euroopa kodanikke kinni.

Advokaadibürood kinnitasid BBC-le, et vähemalt 45 inimest on esitanud kahjunõude. Iga nõue küündib tuhandetesse eurodesse, nõuete suurus sõltub vahi all viibitud ajast ning muudest raskendavatest asjaoludest.

Leedust pärit Tomas Lusase vahistasid Briti immigratsioonivõimud 2016. aastal pärast seda, kui mees oli oma kodust välja tõstetud ja oli seetõttu sunnitud ööbima Lääne-Londoni tänavatel.

Mees kirjeldas oma kinnipidamist järgmiselt: «Ühel hommikul äratati mind magamiskotis olles üles. Seal oli kuus või seitse ametnikku ja nad ütlesid, et nad on siseministeeriumist. Nad võtsid mu dokumendi. Kaks minutit hiljem olin ma käeraudades. Kaks minutit pärast seda kaubikus. Ma karjusin: «Ma jään oma tööst ilma, kui te mu täna vahistate.» Aga keegi ei kuulanud mind. Keegi ei lubanud mul selgitada, miks ma tänaval magasin.»

Lusas keeldus kirjutamast väljasaatmispaberitele all ning teda hoiti 19 päeva kinni Gatwicki immigratsioonikeskuses.

«See oli nagu vangla,» rääkis ta. «Sinult võetakse vabadus. Mis kõige hullem, sa ei tea, millal karistus lõppeb. Ma olen oma elust üheksa aastat veetnud Inglismaal ja ma ei tahtnud lahkuda lihtsalt sellepärast, et magasin tänaval.»

Leedulane esitas kaebuse oma väljasaatmise otsuse peale ning see tühistati. Hiljem määrati talle kahjutasuna 10 000 naela (11 300 eurot).

Briti siseministeerium praeguse peaministri Theresa May eestvedamisel kuulutas tänaval magamise kahe aasta eest Euroopa Liidu kokkulepete rikkumiseks. Immigratsiooniametnikud aga pidasid kinni kodutuid ka siis, kui neil oli olemas töökoht või registreeritud elukoht Suurbritannias.

Politsei lõpetas Euroopa Liidust päritud kodutute sihipärase vahistamise pärast seda, kui kohus jõudis mullu detsembris järeldusele, et selline käitumine on ebaseaduslik ja diskrimineeriv.

Immigratsioonijurist Leonie Hirst ütles, et iga Euroopa Liidu või Euroopa Majanduspiirkonna riigi kodanik, kes on sarnaselt vahistatud või väljasaadetud võiks nüüd kompensatsiooni nõuda.

Briti siseministeeriumi kõneisik ütles, et kompensatsiooninõuded vaadatakse läbi juhtumipõhiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles