Marika Saar: Elvasse sobiks nii tramm kui ülikool

Marika Saar
, Elva abivallavanem (SDE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika Saar
Marika Saar Foto: Margus Ansu

Albert Einstein on öelnud, et unistamine on palju tähtsam kui tarkus, kuna tarkusel on piirid, aga unistamine on piiritu. Elva valla arengukava koostamine sai alguse märtsis ning vallavalitsus alustas seda olemasolevate arengudokumentide analüüsist ja ideekorjest. Viimasele pani punkti hullude ideede seminar, selle eesmärk oli leida lennukaid ja fantaasikarikkaid ideid, millest võiks varem või hiljem välja kujunenud uudsed lähenemised või nutikad lahendused.

Paljud pöörased mõtted on seotud just Elva valla arendamisega, kuid enamiku mõtteid võib vabalt edasi kanda ka teistesse omavalitsustesse või valdkondadesse.

Aruteluteemasid oli kuus.

Kõik vinguvad, et turiste on vähe, aga kuidas neid siis juurde saada?

Infot nagu on, aga keegi ikka midagi ei tea. Mida siis teha?

Elva vald – parima ja ägedaima elukeskkonnaga vald?

Elva vald on tulevikukoolide kasvulava. Kas utoopia?

Me kõik saame vanaks – kuidas hoida eakaid kaua aktiivsena?

Nutikas transport – mis see on ja kuidas seda valdkondadeüleselt tööle rakendada?

Elva vallal on kõik eeldused olla edukas turismipiirkond ja ligitõmbav sihtkoht. Aga kui lasta fantaasial lennata, siis võiks elamustransporti pakkuda rippraudtee üle Kavilda oru, vanas viljasalves võiks asuda elevaatorikohvik, meie vallas võiks olla mäesuusakeskus ja spaa ning võiks olla tramm, mis veab turiste Elva raudteejaamast Verevi randa.

Meelelahutust võiks pakkuda kodukontsertide festival, vabaõhuetendused ning atraktiivne teemapark, kuhu kogu perega minna. Et Eesti rahva südameid võitnud telesari "Õnne 13" on kirjutatud inspireerituna Elvast, võiks olla selleteemaline park või vabaõhuetendus, mis annaks värvika ülevaate kõikide tänavaelanike elust läbi kümnendite.

Elva kui elukeskkond peaks olema äge ja pilkupüüdev, alustuseks peaksid meil olema kõik teed asfalditud, eriti hea, kui selleks oleks kasutatud isetaastuvat teekatet, ning valda kataks tihe kergliiklusteede võrk.

Elva vallas võiks lilli ja iluhaljastust olla sama palju kui Hollandis tulpe. Ka elamukrunte võiks välja mõõta 300 ja neid lahkelt jagada, et valda ikka rohkem elanikke tuleks. Ning kiire internet peaks katma kogu meie valla.

Nutikast transpordist juba räägitakse, kuid vajadus on ka nutika bussipeatuse järele, kus nuppu vajutades saad lähimale ühistranspordivahendile märku anda oma sõiduvajadusest, ning peatusest saab ka kohe teada, millal see kohale jõuab. Huvitav idee on parvetransport Rekult Tallinna-Tartu maanteele, Elva vesikondade kiirkaater või allveelaevaga Tartusse. Fantaasiamaailmast pakuvad transpordiprobleemidele lahendust propellerid ja luuad.

Tulevikukoolid ja -lasteaiad on kogukondade päralt, kogu õppe korraldamine toimub koostöös kogukonnaga ning igaüks saab anda panuse. Oluline märksõna on mobiilsus: meil on võimalik sõidutada teaduslabor kõikidesse koolidesse, huvitegevuse buss sõidaks ringi ning vajaduse korral pakuks mobiilne buss ajutist lastehoidu kogu külale. Ühtpidi populaarne on mõte tuua robotid kooli, kuid teistpidi on soov muuta koolid veelgi maalähedasemaks: peenrad, lambad kooliaeda heina pügama. Lahe idee on kindlasti teleporteeruva kooli mõte: kui on vaja õppida elust vihmametsas või kõrbes, siis saab otseühendusega viia lapsed sobivasse keskkonda. Ka Elvas võiks olla ülikool!

Elva vallas võiks lilli ja iluhaljastust olla sama palju kui Hollandis tulpe. Ka elamukrunte võiks välja mõõta 300 ja neid lahkelt jagada, et valda ikka rohkem elanikke tuleks.

Kõige lennukamad ideed tulid mõeldes sellele, kuidas me vananedes aktiivsed püsiksime. Oluline on olla liikvel ning osaleda võimalikult paljudel üritustel ja koolitustel. Üksilduse leevendamiseks võiks olla lahenduseks «väärikate tinder», kiirkohtingud või kosjakontor.

Sotsiaaluber lahendaks kindlasti transpordiprobleemi ja mitte ainult eakatel. Eakatele on tähtis olla vajalik ning jagada oma kogemusi. Hõbekanal oleks koht, kust Youtube‘ist leiaks eakate elutarkusi ja soovitusi, remondikohvikus saaks rakendada eakate oskusi ja vilumust parandustöödel, on see siis kella või raadio remont või mõni õmblustöö.

Liikumine ja tervise eest hoolitsemine on oluline igas eas ning ühised kepikõnniklubid, 60+ saunaklubid, rulaatoriralli ja «põrandaalused» meditsiininõuanded on seega omal kohal.

Kõik nobenäpud saavad ennast proovile panna Elva valla eakate Hõbenõela valimisel, kus oma moeloominguga välja tulla, samuti võiks kõik Elva valla beebid saada eakate kootud teki või papud. Eakate loomekeskuses võiks olla loodud võimalused ühiskokkamiseks ja hoidiste valmistamiseks.

Eakaile, kes on harjunud loomi pidama või põldu harima, peaks olema loodud ühisaiad ja -laudad, kus soovijad saaksid jõukohaselt panustada. Kui ei jõua tervet põldu harida, siis saab hoolitseda ühe peenra eest, või kui ei jõua iga päev lehma lüpsta, siis võib teha seda ühel päeval nädalas.

Kõige edukamalt saab inimesi teavitada nutitelefoni või infoagentide kaudu. Pakuti välja ideid äppide ja kohaliku telekanali loomiseks, vähe on kasutatud kohaliku info edastamiseks telefonimüüki ja sõnumite saatmist. Vallavalitsus peab mõtlema, kuidas muuta infot atraktiivsemaks ja konkreetsemaks, et see kõnetaks paljusid elanikke. Kuid kõige enam levib info siiski inimeselt inimesele ning eriti kiirelt juhtub see, kui infot jagada saladuskatte all.

Hullude ideede seminar tõestas, et Elva valla inimesed oskavad pööraselt mõelda küll ning humoorikas ja vaba õhkkond valla arengusuundade arutamiseks oli tõeliselt värskendav. Tihtilugu me kipume olema liiga asjalikud ja tõsised ning analüüsima iga idee puhul, kas see on ikkagi kohe teostatav ning kas selleks on piisavalt raha. Kuid tänane hull idee võib olla vabalt aastate pärast reaalsus. Järgnev Elva valla arengukava protsess näitab, kas mõni hull idee ka tegevuskavasse jõuab. Kuid unistada ja pööraselt mõelda on lahe.

Foto: Artur Kuusi illustratsioon
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles